Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napi útmutató a tudatos élethez / április 1-15.

2008.04.28

 

  ÁPRILIS 1
  
  Vedd komolyan a szórakozást!
  
  
  Ha teljes mértékben hedonista alkat vagy, aki csak az élvezetet és az örömöket keresi, hamar értelmetlennek fogod érezni az életet. Másfelől, ha túlságosan komolyan veszed az életet és megvonod magadtól a szórakozást és a vidámságot, ugyanolyan ürességet fogsz érezni. A megoldás kulcsa a komolyság és a vidámság közötti egyensúly megteremtésében van.
  
  Ha komoly elszántsággal a tudatosság ösvényére léptél, könnyen megfeledkezhetsz a szórakozásról. Akkor hát a tréfát és a szórakozást vedd komolyan, tedd kötelezővé! Tekintsd azon fontos dolgok egyikének, amelyeket rendszeresen életed részévé kell tenned. Gondolj azokra a dolgokra, amelyek örömet okoznak. Mit csinálsz szívesen? Mitől érzed jól magad? Minden napra iktass be legalább egy olyan dolgot, aminek örülni fogsz.
  
  
  *
  
  Ma és mindennap
  legalább egy dolgot
  pusztán szórakozásból csinálok.

  ÁPRILIS 2
  
  A belső gyermek
  
  
  Az önmegismerés folyamatában nagyon fontos, hogy megismerjük a bennünk élő gyermeket. Ez a gyermek ott él mindnyájunkban - mindig. Valójában sok-sok különböző gyermek belső energiái rejlenek bennünk. Valamennyi korszakunknak megvan a maga belső gyermeke - a csecsemőkortól a kamaszkorig és azon túl. Belső gyermekünk igen sokoldalú. Ő az, aki magában hordozza érzékenységünket, érzelmeinket, kreativitásunkat és sok más fontos tulajdonságunkat.
  
  
  *
  
  Megismerem
  belső gyermekem
  összes oldalát.

  ÁPRILIS 3
  
  Az eltemetett belső gyermek
  
  
  A felsőbbrendű lélek úgy ölt emberi alakot, hogy gyermekként megszületik. Ez a gyermek roppant érzékeny és sebezhető, a világ pedig nem a legbiztonságosabb környezet a számára, amelyben otthon érezhetné magát. Ezért a gyermek azonnal védekezési és túlélési mechanizmusokat kezd kifejleszteni magában - olyan viselkedésformákat, amelyekkel megvédheti magát és kielégítheti szükségleteit. Ezekből a viselkedésformákból alakulnak ki a különböző ének vagy alszemélyiségek, s együtt létrehozzák a személyiség egész rendszerét. Végül a belső gyermek és a benne rejlő felsőbbrendű lélek eltemetkezik a teljes és merev személyiségrendszer felszíne alatt, amely próbálja megvédeni őt. Tehát anélkül, hogy tudnánk, védekezési és túlélési mechanizmusainknak megfelelően élünk és elfelejtkezünk arról, hogy eredetileg miért jöttek létre: hogy a gyermekről gondoskodjanak és szükségleteit kielégítsék.
  
  
  *
  
  Felismerem
  a bennem mélyen eltemetett
  gyermeket.

  ÁPRILIS 4
  
  A sebezhető gyermek
  
  
  A sebezhető gyermek lényünk emocionális magja. Legmélyebb érzéseinket hordozza magában. Ez a gyermek rendkívül érzékeny, nagyon szeretetteljes, könnyen sebezhető és megfélemlíthető. Ott él lényünk legmélyén, s akár észleljük, akár nem, szüntelenül reagál mindenre, ami velünk történik, aszerint, hogy éppen mit érzünk: biztonságot, szeretetet vagy félelmet, visszautasítást vagy magunkra maradást. Ennek a gyermeknek sok-sok szeretetre, gondoskodásra és biztatásra van szüksége. A sebezhető gyermeket már sokszor megsebezték a különböző élettapasztalatok, ezért különleges figyelemre és megnyugtatásra van szüksége.
  
  
  *
  
  Szeretem
  és megnyugtatom
  a sebezhető gyermeket.

  ÁPRILIS 5
  
  A játékos gyermek
  
  
  A játékos gyermek képviseli azt a részünket, amely tudja a módját, hogyan érezzük jól magunkat. Szeret játszani és nevetni, s folyton lesi az alkalmat, mikor érezheti kellemesen magát. Vannak felnőttek, akiknek sikerült megőrizniük kapcsolatukat a játékos gyermekkel. Ők azok, akik jól tudják érezni magukat. Ám amint elérjük a felnőttkort, legtöbbször megtagadjuk a játékos gyermekünket. Holott nélküle életünk unalmassá, szürkévé és örömtelenné válik. Nagyon fontos, hogy újra felvegyük a kapcsolatot a természetes, játékos gyermekkel, aki fényt hoz az életünkbe.
  
  
  *
  
  Szeretek játszani
  és szeretem jól érezni
  magam.

  ÁPRILIS 6
  
  A bűvös gyermek
  
  
  Egy bűvös gyermek is él bennünk. Azt az énünket képviseli, amely természetes módon rákapcsolódott a világegyetem láthatatlan energiáira. A bűvös gyermek szeret elidőzni a természetben, ahol közel kerülhet a növények és állatok lelkéhez, s még talán a tündérekhez és a manókhoz is. A bűvös gyermek szeret álmodozni, fantáziálni és szívesen engedi szabadjára képzeletét. Kedveli a különleges, mágikus eszközöket, mint amilyen a varázsvessző és amilyenek a kristályok. Felnőttként megtagadtuk ezt a belső gyermeket, mert félünk attól, hogy ostobának, vagy ne adj Isten, őrültnek tartanak bennünket. Ha visszafogadjuk ezt a gyermeket, hihetetlen élményben lesz részünk. A bűvös gyermek visszahozza életünkbe a csodákat és a káprázatokat, hiszen az élet már önmagában varázslat.
  
  
  *
  
  Érzem az élet
  csodáit és varázslatait.

  ÁPRILIS 7
  
  A bölcs gyermek
  
  
  Belső gyermekünk egy másik arca a bölcs gyermek. Ez a megbízható énünk, őszinte és szavahihető, amely látja és tudja, mit érzünk és mit éreznek mások. Elég erős ahhoz, hogy felülkerekedjen a felnőttvilág felületességein és tisztességtelenségein, és mindig a helyzetek legmélyebb igazságát célozza meg. Zömmel eltemettük ezt a gyermeket, mert arra tanítottak bennünket, hogy elhiggyük a körülöttünk lévő tagadást és palástolást. Ha képesek vagyunk visszanyerni ezt az énünket, hatalmas bölcsességforráshoz találunk utat.
  
  
  *
  
  Megtanulok bízni
  bölcs
  belső gyermekemben.

  ÁPRILIS 8
  
  Teremts olyan feltételeket, hogy belső gyermeked félelem nélkül előjöhessen
  
  
  Ha ki akarod engedni a belső gyermeked, először figyelj oda azokra a belső hangokra, amelyek igazából nem szeretik belső gyermeked vagy tartanak tőle. Ezek azok az éneid, amelyek nem akarják, hogy a belső gyermek előjöjjön. Tiszteld őket. Elemi éneid közül valók. Ők irányították eddigi életedet. Tiszteletet és megbecsülést érdemelnek, hiszen nélkülük nem tartanál itt. Ők tettek sikeressé. Biztonságot adtak neked és segítettek boldogulni az életben. Próbáld meg megfejteni létezésük okát. Ezek az éneid azért nincsenek kibékülve a belső gyermekkel, mert tudják, hogy ebben a világban a sebezhetőség veszélyes dolog. Ahelyett, hogy harcolnál ellenük és elítélnéd őket, adj nekik megbecsülést és tiszteletet.
  
  
  *
  
  Tisztelem azokat az
  éneimet, amelyek
  elrejtették belső gyermekemet.

  ÁPRILIS 9
  
  Védekező éneink félnek az emócióktól
  
  
  Elsődleges, szülői, ésszerű éneink az idők során megtanulták, hogy azzal tudják megóvni belső gyermekünket, ha igyekeznek távol tartani őt bármitől, ami egy emocionális trauma lehetőségét hordozza magában. Ezek úgy tudnak gondoskodni a belső gyermekről, hogy az összes érzést mélyre eltemetik és elnyomják. Az érzések feltárása nyugtalanná teszi őket. Az emóciók ugyanis kiveszik kezükből az irányítást. Szemléletük szerint menjen minden úgy, ahogy idáig. Ha eddig működött, miért kellene változtatni rajta, amikor az valószínűleg kockázattal jár? Jobb, ha semmit sem mozdítunk el a helyéről, mert a változtatásban ott rejlik a baj lehetősége.
  
  Tagadhatatlan, hogy ezek a részeink segítettek bennünket a túlélésben. Ugyanakkor el is vágtak bennünket legmélyebb emberi szükségleteinktől és emócióinktól. Ismerjük el félelmeinket és aggodalmainkat, és gyengéden nyugtassuk meg elsődleges éneinket: most nem származik baj abból, ha lassan feltárjuk és kifejezzük az érzéseinket.
  
  
  *
  
  Nem félek attól,
  hogy átérezzem és kifejezzem
  az emócióimat.

  ÁPRILIS 10
  
  Fejleszd magadban a tudatos felnőttet
  
  
  Amint fejleszted magadban a tudatos felnőttet, fokozatosan át tudod venni az elsődleges éneidtől azokat a feladatokat, amelyeket eddig ők végeztek. Az elsődleges éneid úgy védelmezték a belső gyermeket és gyámkodtak fölötte, ahogy ők tudtak: nem ésszerűen. Ha megértjük a folyamatot és megfontoltan gondoskodunk a belső gyermekről és törődünk vele, ezzel nagy tehertől szabadítjuk meg az elsődleges éneinket is. Most elvonulhatnak pihenni egy kicsit.
  
  
  *
  
  Tudatos felnőtté válok,
  aki gondoskodik
  belső gyermekemről.

  ÁPRILIS 11
  
  Nyugtasd meg a belső védelmeződet
  
  
  Tudatos felnőttként most már válaszolhatsz annak az énednek, amely azt mondja: "Sohase legyél sebezhető!" Felelhetsz neki így: "Most már értem, idáig miért volt rossz érzés sebezhetőnek lenni - veszélyes volt és félelmetes. De ne aggódj, most már nem leszek sebezhető. Nem teszem ki olyasminek magam, ami butaság, ostobaság, vagy amitől sérülhetek. Ezentúl megfontoltan döntök. Időnként nem baj, ha sebezhető vagyok, de csak akkor, amikor valaki igazán vigyáz rám. Alaposan megvizsgálom a helyzetet és megbizonyosodom, hogy tényleg nem fenyeget-e veszély. Igyekszem előhívni magamból a sebezhetőséget, de kiteregetni és az utca közepére kirakni azért nem fogom!"
  
  Folyamatosan nyugtatgasd védelmező énedet: ne aggódjon amiatt, hogy kezdesz megnyílni.
  
  
  *
  
  Biztonságban vagyok, mert
  a megfelelő helyzetben s jókor
  vagyok sebezhető.

  ÁPRILIS 12
  
  Elégítsük ki a belső gyermek szükségleteit úgy, ahogy a legjobb neki
  
  
  A belső gyermek sohasem hagy el bennünket. Sohasem nő fel. Sohasem hal meg. Egész életünkben velünk marad.
  
  Ha nem vagyunk tisztában belső gyermekünk szükségleteivel, állandóan ésszerűtlenül próbáljuk kielégíteni ezeket. A bennünk élő gyermek ösztönösen motiválja egész viselkedésünket. Például, kifejleszthetünk magunkban egy olyan alszemélyiséget, amely a munka megszállottja, és csak az érdekli, hogy minél több pénzt keressen, mert akkor érzi a belső gyermeket biztonságban. Azonban a végén könnyen megfeledkezhetünk a belső gyermekről és egész életünket kemény munkával töltjük. Lehet, hogy sok pénzt keresünk és sikeresek vagyunk, de ez nem elégít ki bennünket, hiszen megfeledkeztünk az eredeti ösztökélő erőről - a belső gyermekről.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  felismerni és kielégíteni
  belső gyermekem szükségleteit.

  ÁPRILIS 13
  
  A belső gyermeknek nincs szüksége anyagi gazdagságra
  
  
  Sokan azért akarnak meggazdagodni, mert tudat alatt így akarnak biztonságot nyújtani belső gyermeküknek. A bennünk lévő gyermeknek valóban szüksége van anyagi biztonságra, de csak alapszinten. A gyermeknek fontos az a tudat, hogy biztonságos, kényelmes otthona van, elegendő ennivalója, kellemes, szép ruhái, valamint hogy lehetősége nyílik tanulni, fejlődni és alkotni. Ez minden, amire a gyermeknek szüksége van az anyagi biztonságot illetően. Ezenfelül a gyermeknek szeretetre, társra, ésszerű korlátozásokra, érzelmi háttérre, kifejezési szabadságra és az élet élvezésére van szüksége.
  
  
  *
  
  Megadom belső gyermekemnek
  azt, amire igazából
  szüksége van.

  ÁPRILIS 14
  
  A pénz nem jelent biztonságot
  
  
  Sokan összetévesztik a biztonságot a pénzzel. Ha pénzről van szó, sokunkat bizonyos fokig a félelem hajt. Valahogy úgy érezzük, a pénz biztonságot nyújt nekünk. Nem számít, sok pénzünk van-e vagy kevés. Úgy érezzük, bárcsak még több volna, mert akkor semmitől sem kellene félnünk. Ám a felszín alatt igazából az rejlik, hogy gondoskodni igyekszünk belső gyermekünkről. A pénz az, amivel biztonságot akarunk nyújtani neki, ha nem ismerjük igazi szükségleteit. De nem biztos, hogy belső gyermekünk feltétlenül pénzt akar. Teremtsünk kapcsolatot a belső gyermekkel, lássuk meg azt, amit igazából szeretne, és adjuk meg neki.
  
  
  *
  
  Mit akar
  igazából
  belső gyermekem?

  ÁPRILIS 15
  
  A belső gyermek akadályozhatja a sikerünket
  
  
  Néha a belső gyermek a szó szoros értelmében szabotálja a sikerhez vezethető lépéseinket vagy megmozdulásainkat, vagy ténylegesen megakadályozza, hogy azt tegyük, amit szerintünk kellene. Ennek oka, hogy a belső gyermek titokban tudja, hogy az ő szükségletei nem egyeznek a mi törekvéseinkkel. Gyakran az embereket valamiféle váratlan akadály gátolja meg abban, hogy sikeresek legyenek az életben. Nos, ez az akadály a belső gyermektől ered, akinek nem elégítették ki a szükségleteit. A gyermek akadályozhatja, hogy sikereket érj el a pályádon, amíg nem nyújtasz neki elegendő gondoskodást, több szeretetet, több időt a szórakozásra, vagy bármit, amire szüksége van.
  
  
  *
  
  Belső gyermekemnek
  annyi szeretetet nyújtok
  és annyi figyelmet fordítok rá,
  amennyi szükséges.