Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napi útmutató a tudatos élethez / április 15-30.

2008.04.28

  ÁPRILIS 16
  
  Tanulj meg törődni belső gyermekeddel
  
  
  Feladatunk, hogy kapcsolatba kerüljünk belső gyermekünkkel, kitaláljuk a szükségleteit, és elkezdjünk tudatosan törődni vele. A belső gyermeknek szeretetre, biztonságra, fizikai és emocionális kapcsolatra, szórakozásra van szüksége, valamint arra, hogy őszintén és kreatívan fejezhesse ki magát. Amint kezdünk rájönni ezen szükségletek kielégítésének módjára, észrevesszük, hogy egész személyiségünk összehangolt lesz, s egészségesekké és kiegyensúlyozottakká válunk.
  
  
  *
  
  Megtanulok
  kapcsolatot teremteni
  belső gyermekemmel
  és megkérdezem: mire van szüksége.

  ÁPRILIS 17
  
  Tanuljunk meg gondoskodni önmagunkról
  
  
  Sokan közülünk nem kaptak kellő szülői gondoskodást, ezért ők sem tanulták meg, hogyan gondoskodjanak hatékonyan belső gyermekükről. A bennünk lévő gyermek úgy érzi, nem kap szeretetet és támogatást, ezért fél és hiányérzete támad. Tudat alatt úgy próbálunk gondoskodni a belső gyermekről, hogy túl sokat eszünk, fogyasztjuk mértéktelenül az alkoholt és a különböző drogokat, esetleg túl sok munkával vagy más káros szenvedélyektől terhes hibás viselkedéssel pótoljuk az igazi törődést.
  
  Az önmagunkról való helyes gondoskodásnak fontos feltétele, hogy tudatosan és bölcsen cselekedjünk. Ehhez fel kell ismernünk belső gyermekünk igazi szükségleteit és meg kell tanulnunk hatékonyan kielégíteni ezeket.
  
  
  *
  
  Megtanulok
  helyesen gondoskodni
  önmagamról.

  ÁPRILIS 18
  
  A belső anya és apa felébresztése
  
  
  Hogy hatékonyan tudjunk gondoskodni a belső gyermekről, két képességet kell kifejlesztenünk: az önmagunk fölötti "anyáskodás" és "apáskodás" képességét.
  
  A belső "anya" képviseli a gondoskodást - azt a képességet, hogy szeretetet, törődést, odaadást és megértést nyújtunk önmagunknak. Úgy "anyáskodunk" önmagunkkal, hogy érzékenyek vagyunk legmélyebb szükségleteinkre és megtanuljuk kielégíteni ezeket.
  
  A belső "apa" képviseli a támogatást és védelmezést - azt a képességet, hogy a külvilág viszonylatában törődjünk önmagunkkal. Úgy "apáskodunk" önmagunkkal, hogy világos kommunikációra törekszünk, hogy korlátokat szabunk önmagunknak és cselekvéssel támasztjuk alá mélyebb érzéseinket.
  
  
  *
  
  Jó apja és anyja
  vagyok
  önmagamnak.

  ÁPRILIS 19
  
  Teremts kapcsolatot belső gyermekeddel
  
  
  Hogy kapcsolatba kerülhess belső gyermekeddel, fontos, hogy megteremtsd számára a lehető legkedvezőbb feltételeket, ahol biztonságban és kényelemben érezheti magát. Keress egy barátságos, meghitt helyet. Mondjuk, egy meleg takaró alatt vagy egy puha plüss állathoz hozzásimulva, de lehet ez bármilyen más hely, ahol belső gyermeked úgy érezheti, szívesen látott vendég.
  
  Csukd be a szemed, lazulj el és képzeld el, hogy egy gyönyörű biztonságos, természetes környezetben vagy. Képzelj oda egy kisgyereket is - azt, aki egykor voltál. Lehet, hogy tisztán meglátod lelki szemeid előtt ezt a kisgyereket, lehet, hogy csak érzed jelenlétét. Tudasd vele, hogy gondoskodsz róla. Kérdezd meg tőle, mire van szüksége, és mit vár tőled mint felnőtt embertől. A gyermekkel való kommunikáció lehet szóbeli, de lehet szavak nélküli is. Mondd el a gyermeknek, hogy ezentúl rendszeresen szeretnél érintkezni vele, ami egy tudatos kapcsolat kezdetét jelentené.
  
  
  *
  
  Rendszeres kapcsolatot
  teremtek
  belső gyermekemmel.

  ÁPRILIS 20
  
  Fogadd el belső gyermeked érzelmeit
  
  
  Amikor először kapcsolatba kerülsz sebezhető belső gyermekeddel, egy igen érzékeny teremtéssel találhatod szemben magad. Lehet, hogy sértődött, szomorú, sőt, talán dühös és szenvedélyes. Néha nehéz elfogadni, hogy belső gyermeked nyugtalan vagy ideges. De gondolj arra, hogy belső gyermeked fájdalmat érez, mert sokszor megsebezték. Az is lehet, hogy megbántottad azzal, hogy elhanyagoltad és nem törődtél vele egész életedben! Fogadd el az érzéseit és nyújts neki sok-sok szeretetet és megértést. Ez minden, amire mindig is vágyott.
  
  
  *
  
  Elfogadom
  belső gyermekem
  érzelmeit.

  ÁPRILIS 21
  
  Légy türelmes és következetes
  
  
  Amikor először próbálsz érintkezésbe lépni belső gyermekeddel, előfordulhat, hogy látszólag nem történik semmi. Légy türelmes. Lehet, hogy a belső gyermek még nem bízik benned. Lehet, hogy visszahúzódik, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy valóban akarod ezt a kapcsolatot és képes vagy következetesen vállalni érte a felelősséget.
  
  Ha meditáció segítségével nehezen tudsz érintkezni belső gyermekeddel, ne erőltesd. Találj más utakat, hogy befogadhasd az életedbe.
  
  
  *
  
  Türelmes és következetes
  vagyok
  belső gyermekemmel.

  ÁPRILIS 22
  
  Sokféleképpen érintkezhetsz belső gyermekeddel
  
  
  Belső gyermekünkkel sokféleképpen léphetünk kapcsolatba. Például játékkal, tánccal, énekléssel, rajzolással vagy festéssel. A gyönyörű természetes környezetben eltöltött idő szintén elősegítheti a belső gyermek előbújását.
  
  Gyakorta a belső gyermek akkor jön elő, ha állatok közelében vagyunk, hiszen a gyerekek természetüknél fogva szeretik az állatokat és közösséget éreznek velük. Próbálkozz meg ezek közül néhánnyal, és tapasztald ki, melyekre "vevő" a te belső gyermeked.
  
  
  *
  
  Megtalálom
  a módjait annak, hogy
  együtt lehessek belső gyermekemmel.

  ÁPRILIS 23
  
  Figyeld az igazi gyerekeket - segít a belső gyermekeddel való újraegyesülésben
  
  
  Hogy tudatatában légy belső gyermekednek és kapcsolatot létesíthess vele, segítség lehet, ha figyeled az igazi gyerekeket. Visszatükrözik a bennünk élő gyermeket. Egy kisgyerek szemébe nézve gyakran érzünk mély kapcsolatot vele. Amikor egy önfeledten játszó gyereket látunk, előbújik a mi játékos énünk is. Hihetetlenül meghatódunk attól, ha egy kisgyerek mond nekünk valamit és felfedezzük bölcsességét. Ez a kisgyerek sokkal többet tud nálunk! Ez belső gyermekünk értelmességének visszatükröződése.
  
  
  *
  
  Az igazi gyerekekkel
  érintkezve újra egyesülök
  belső gyermekemmel.

  ÁPRILIS 24
  
  Mit szeret csinálni belső gyermeked?
  
  
  Mit szerettél igazán csinálni, amikor kisgyerek voltál? Kint lenni a szabadban? Együtt lenni másokkal? Egyedül lenni? Játszani valamivel? Hintázni? Párnacsatázni? Olvasni? Moziba járni? Engedd érvényesülni a belső gyermeked és hagyd őt játszani. Nyugodtan csinálj olyasmit, amit gyerekkorodban élveztél, de régóta nem volt rá módod. Vágj bele olyasmibe, amire mindig vágytál, de eltiltottak tőle vagy nem is volt lehetőséged rá.
  
  
  *
  
  Mindennap
  legalább egy olyan dolgot csinálok,
  amit szerettem vagy csak szerettem volna
  gyerekkoromban.

  ÁPRILIS 25
  
  Fordíts időt belső gyermekedre
  
  
  Gondolkodj el azon, mi okoz örömöt belső gyermekednek, mitől érzi úgy, hogy törődsz vele. Rendszeresen szakíts időt ezekre a dolgokra. Mindennap, de legalább két-három naponta fordíts egy kis időt arra - akár csak néhány percet reggel vagy este - hogy kitaláld, mit szeret csinálni belső gyermeked. Természetesen legfontosabb számára a szeretet és a bensőséges viszony, ezért ő maga megmutatja neked, hogyan teremts több kapcsolatot, közelséget, barátságot és szeretetet másokkal. Szintén fontos, hogy olyasmi is helyet kapjon az életedben, ami örömet okoz belső gyermekednek - mondjuk, egy jó habfürdő vagy egy kiadós biciklizés - és ami igazán táplálja és erősíti őt.
  
  
  *
  
  Mindennap
  időt hagyok magamnak arra,
  hogy gondolkozzam azon,
  mit szeret belső gyermekem.

  ÁPRILIS 26
  
  A belső gyermek megmondja neked, mit szeretne
  
  
  Ha nem tudod biztosan, melyek belső gyermeked szükségletei vagy hogyan tudsz a legjobban törődni vele, egyszerűen csak kérdezd meg tőle. Belső gyermeked ismeri szükségleteit, érzéseit és vágyait. Aztán tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy belső gyermeked szükségleteit kielégítsd. Nem tudsz mindig és azonnal eleget tenni kívánságainak, de tartsd számon őket és adj nekik helyet az életedben, mintha igazi gyermekedről volna szó. Lehetőség szerint részesítsd előnyben belső gyermeked szükségleteit. Meglátod, a jutalom nem marad el.
  
  
  *
  
  Odafigyelek
  belső gyermekem szükségleteire,
  és minden tőlem telhetőt megteszek,
  hogy kielégítsem őket.

  ÁPRILIS 27
  
  Vegyél egy játékot belső gyermekednek
  
  
  Vidd el belső gyermekedet egy játékboltba és hagyd, hogy kiválasszon magának egy játékot. Felnőtt éned határozza meg, mennyit költhetsz (nem kell, hogy nagy összeg legyen), aztán engedd meg, hogy belső gyermeked kedvére valót válasszon az összeg határain belül. Elképzelhető, hogy azt a játékot, amelyet szeretne megkapni, felnőtt éned butának, haszontalannak vagy ízléstelennek látja. Azonban ne engedd, hogy ítéleted befolyásolja a gyermek választását. Ha megkapja, amit szeretne, úgy érzi, fontos a számodra és törődsz vele. Először teremts olyan körülményeket, hogy belső gyermeked ne féljen előjönni. Ezután kezdheted el megismerni őt.
  
  
  *
  
  Ma vásárolok belső gyermekemnek
  egy játékot, vagy olyasmit,
  amit igazán szeretne.

  ÁPRILIS 28
  
  Védd meg belső gyermeked, amikor szükség van rá
  
  
  Fontos, hogy megtanuld észrevenni, mikor nem kedvező az idő arra, hogy belső gyermeked előbújjon. Például, egy üzleti megbeszélés kellős közepén nem valószínű, hogy helyes, ha előjön. Nyugodtan otthon maradhat játszani. Mondd azt neki, hogy most dolgozni kell menned, de nemsokára hazajössz. Ígérd meg neki, hogy amikor itthon leszel, lesz időtök együtt játszani.
  
  Lehet, hogy kezdetben ezt egy kicsit sutának fogod érezni, de ha tudatosan törődsz belső gyermeked szükségleteivel, idővel sokkal kiegyensúlyozottabb, elégedettebb, harmonikusabb és boldogabb lesz az életed.
  
  
  *
  
  Megvédem belső gyermekemet,
  és csak akkor engedem előjönni,
  amikor tudom, hogy biztonságban van.

  ÁPRILIS 29
  
  Lelkünk lényegéhez belső gyermekünk áll a legközelebb
  
  
  A bennünk lévő gyermek az az énünk, amellyel kapcsolatunk létfontosságú, mert ő áll a legközelebb lelkünk belső lényegéhez. Spirituális lényként érkezünk erre a világra, amely csecsemőként ölt testet. Egy gyermek a megszületésekor szinte tisztán lelki lény, mivel ekkor még nincs kapcsolatban a világgal, nincsenek tapasztalatai. Ezért érzünk meghatódottságot kisgyermekek láttán. Bennük látjuk visszatükröződni lelkünk belső lényegének mély, gyönyörű és ártatlan voltát, amely még nincs eltemetve vagy elrejtve.
  
  
  *
  
  Amint kapcsolatot teremtek
  belső gyermekemmel,
  megnyílok lelkem belső lényege előtt.

  ÁPRILIS 30
  
  A belső gyermek összekapcsol bennünket a lelkünkkel
  
  
  Rendkívül fontos, hogy újra felfedezzük önmagunkban a belső gyermeket és engedjük, hogy kifejezhesse önmagát. Amint felfedezzük belső gyermekünk igazi érzéseit és szükségleteit, s tudatosan és hatékonyan törődni kezdünk velük, észrevesszük, hogy régi merev védekezési rendszereinkre már nincs többé szükségünk. Ekkor megnyugszunk és elengedjük magunkat. A belső gyermek életre kel és felszínre hozza emócióinkat, igazi természetünket, spontaneitásunkat, ártatlanságunkat és örömünket. A gyermek segítségével újra kapcsolatot teremtünk a lelkünkkel, amely lényünk lényege. Ismét kapcsolatba kerülünk az egyetemes lélekkel, az egész élet egységével.
  
  
  *
  
  Belső gyermekem
  közvetítésével
  kapcsolatban vagyok a lelkemmel.