Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napi útmutató a tudatos élethez / július 16-31.

2008.05.19

  JÚLIUS 16
  
  A tudatos evés a gyakorlatban
  
  
  A tudatos evés a gyakorlatban három tudatossági szintet foglal magában. Először az érzelmi problémákkal foglalkozz: miért eszel, miért éppen azt, és az evéssel igazából mit akarsz elérni. Fedezd fel belső gyermeked szükségleteinek mélyebb szintjeit, és tanulj meg az etetésénél hatékonyabb módon gondoskodni róla és védelmezni őt. Másodsorban tanulj meg kommunikálni a testeddel, hogy megtudd, mit akar, mikor akarja, amit akar, és mi okoz neki élvezetet. És ne felejtsd el, hogy mindez időről időre változhat annak függvényében, hogy hol élsz, milyen az idő, mennyi energiád van, milyen munkát végzel, és hogy milyen az életstílusod. A harmadik lépésben gondold végig, valójában hogyan étkezel. Hol eszel, hogyan készíted el az ételt, mennyi időt adsz magadnak az evésre?
  
  
  *
  
  Egyre tudatosabban
  figyelem,
  hogyan eszem.

  JÚLIUS 17
  
  Ne siess az evéssel
  
  
  Mennyi időt hagysz magadnak az evésre? Leülsz, ha eszel? Megengeded magadnak, hogy élvezd a pillanatot? Odafigyelsz minden falat ízére? Vagy munka közben gyorsan bekapsz egy szendvicset, miközben föl sem állsz az íróasztalodtól?
  
  Mindennap elegendő időt kell fordítanunk az étkezésre. Tápláljuk és szeressük a bennünk lévő gyermeket, és gondoskodjunk róla.
  
  
  *
  
  Ma
  nem sajnálom magamtól az időt
  az evésre.

  JÚLIUS 18
  
  Teremts kellemes környezetet az étkezéshez
  
  
  Hol eszel? Milyen környezetet teremtesz magadnak az étkezéshez? Van elég helyed? Leülsz egyáltalán?
  
  Fontos, hogy elég helyünk legyen az étel élvezésére. Csak így táplál bennünket. Szeressük magunkat annyira, hogy az ételt és a környezetet is széppé varázsoljuk.
  
  
  *
  
  Ma
  kellemes környezetet teremtek
  étkezéseimhez.

  JÚLIUS 19
  
  Szeretettel készítsd el ételedet
  
  
  Függetlenül attól, hogy ma mit fogsz enni, fontos, hogy szeretettel készítsd el. Ne csapd csak úgy össze. Ennél jobbat érdemelsz. Gondolj az ételre, miközben készíted, gondolj arra, milyen szép látványt nyújt majd, milyen jó illata lesz, és milyen ízletes lesz. Határozd el, hogy szeretettel táplálod magad ezzel az étellel. Fordíts egy-két percet arra is, hogy gusztusosan elrendezd egy szép tányérra, és teríts meg magadnak akkor is, ha egyedül eszel.
  
  
  *
  
  Ma
  szeretettel készítem el
  az ételemet.

  JÚLIUS 20
  
  Több szinten is tápláld magad
  
  
  Az étel összetett energiaforma, táplál minket energetikai szinten és fizikai szinten is. De amikor eszünk, nem csak a testünket tápláljuk, hanem az emocionális szintet is. Gondoljunk csak arra, hogy az étellel a bennünk lévő gyermeknek is kedveskedünk, hiszen olyasmit adunk magunknak, ami szép, finom és illatos.
  
  Legyen az evés élvezetes, örömteli élmény a számodra. A spirituális és az éteri szinten is táplálod magad. Gondolj arra, hogy az ételt a föld adta, ő táplál téged. Minden szinten energiához jutsz, ha evés közben rájuk hangolódsz.
  
  
  *
  
  Több szinten
  táplálom
  magam.

  JÚLIUS 21
  
  Izgalom
  
  
  Az izgalmat természetes formájában akkor érezzük, ha az életenergia átáramlik rajtunk. Az izgalom felfokozott állapot, ilyenkor nagy mennyiségű életenergia áramlik át a testünkön. Mégis az, amit legtöbbünk izgalomként tapasztal meg, nem más, mint adrenalin-túladagolás. Hozzászoktunk, hogy rengeteg feszültséget, küzdelmet, valóságos drámát teremtsünk életünkben, ami megemeli szervezetünkben az adrenalinszintet.
  
  A káros szenvedélynek tekinthető izgalom és az egészséges izgalom között az a különbség, hogy az előbbi hosszú távon nem eredményez megelégedettséget, kielégülést, kiszívja az erőnket és kimerít bennünket. Az egészséges izgalom felélénkít minket, mert az energiánk természetes áramlásából ered.
  
  
  *
  
  Érzem
  a létezés
  természetes izgalmát.

  JÚLIUS 22
  
  Az izgalom és a félelem közötti összefüggés
  
  
  Az izgalom és a félelem között szoros kapcsolat van. Mielőtt átadnánk magunkat az izgalomnak, előző állapotunkat gyakran félelemként éljük meg. Ennek klasszikus példája a lámpaláz. Az óriási mennyiségű életenergia, amely előadás közben átáramlik rajtunk, felvillanyoz minket. Mintha a testünk megijedne ettől az energiamennyiségtől, ezért az első reakció az, hogy megfeszül és ellenáll. Ezt hisszük félelemnek. Pedig az érzés mögött igazából élénkség, izgalom van.
  
  
  *
  
  Amikor félek,
  néha lehet, hogy csak
  izgalmat érzek.

  JÚLIUS 23
  
  A szexualitás női és férfi oldala
  
  
  Ahhoz, hogy a szexualitást teljességében megéljük, meg kell ismernünk a férfi és a női oldalt is. A hagyományos szerep szerint a férfiak szexualitásuk maszkulin oldalát élik meg, és megtagadják annak női oldalát. Ennek megfelelően a férfiak jól érzik magukat, ha agresszívek, ha hódíthatnak. Övék a szexualitás testi része. A nők a szex érzékibb, érzelmibb jellegét hordozzák magukban, így ők szexualitásuk érzékenyebb, sebezhetőbb oldalait élik meg.
  
  Természetesen ezek az általánosítások gyakran éppen ellenkezőleg jutnak kifejezésre. Vannak férfiak, akik kifejlesztették érzékenységüket, érzékiségüket, viszont szexualitásuk agresszivitása már kényelmetlen számukra. És sok nő élvezi a szexualitás fizikai oldalát, de fél az igazi érzelmi sebezhetőségtől. Ugyanúgy, mint minden másban, ha csak az egyik végét fejezzük ki egy polaritásnak, megfosztjuk magunkat életünk egyik felétől. Ha kifejlesztjük szexualitásunk mindkét oldalát, szabadon élvezhetjük ezeket, s így kiadhatjuk magunkból a bennünk szunnyadó energiákat.
  
  
  *
  
  Élvezem,
  hogy kifejezhetem szexualitásom
  női és férfi oldalát.

  JÚLIUS 24
  
  A polaritások teremtik a szexualitást
  
  
  A szexualitás lényege az a vonzódás, amely a világegyetem két szembenálló energiája között létezik. A legnagyobb töltés, élénkség és energia a férfi és a női energiák közti polariásban van. Függetlenül attól, hogy heteroszexuális vagy homoszexuális viszonyról van szó, olyan dolgok vonzanak minket a másikban, amelyek ellentétesek saját alapvető tulajdonságainkkal. Ha magunkba fogadjuk a társunk által tükrözött ellentétes tulajdonságokat is, megteremthetjük önkifejezésünk teljes skáláját.
  
  
  *
  
  Milyen energiák
  vonzanak
  a legerősebben?

  JÚLIUS 25
  
  Fedezd fel állati énedet
  
  
  Mi, civilizált emberi lények, megtagadtuk lényünk egyik fontos részét - az állati ént. Ez az ösztönös, fizikai oldalunk, amely segít életben maradnunk és jól élnünk az anyagi világban. Ide tartozik testünk, ösztöneink, szexualitásunk, természetes agressziónk, amelyek segítségével vigyázunk magunkra, megvédjük magunkat.
  
  Félünk és nagyon bizalmatlanok vagyunk lényünk e részével szemben, mert szemben áll mentális és spirituális energiáinkkal. Mégis nagy szükségünk van erre az énünkre is. Ha megtagadjuk állati énünket, megfosztjuk magunkat erőnktől, és elveszítjük azt a képességünket, hogy jól éljünk az anyagi világban. Teremtsünk kapcsolatot állati énünkkel, és használjuk ki hatalmas energiáját.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  felismerni
  énem állati részét.

  JÚLIUS 26
  
  Megtagadtuk természetes szexualitásunkat
  
  
  Azáltal, hogy megtagadtuk elemi állati énünket, elveszítettük természetes kapcsolatunkat a szexualitás fizikai oldalával. Valójában sok ember nagyon szégyelli szexuális érzelmeit és a testét, amiből rengeteg belső konfliktusa támad. Sajnos, ha valamit elutasítunk vagy megtagadunk, gyakran előfordul, hogy pont annak a dolognak leszünk rabjai, amelyre még csak gondolni sem akartunk! Ezért társadalmunk eléggé a fizikai szex megszállottja lett - ez tükröződik az újságokban, a filmekben, a zenében, és általában a populáris kultúra sok más területén. Ez azért van így, mert a szexualitás énünk egyik nagyon fontos részét képezi, és vágyunk arra, hogy újra kapcsolatot teremtsünk vele. Ha el tudjuk fogadni, birtokba tudjuk venni ezt az energiát, életünk természetes és szerves részévé fog válni.
  
  
  *
  
  Szexualitásom
  életem
  természetes része.

  JÚLIUS 27
  
  Birtokold saját agressziód
  
  
  Ha megtagadod éned valamelyik részét, egyik reakciód erre az lehet, hogy kivetíted ezt más emberekre. Ilyenkor az árnyékoddá válik, és másokat fogsz vádolni miatta. Mégis azáltal, hogy megtagadod és kivetíted másokra, erőt adsz neki.
  
  Napjainkban sok ember azonosul a békével, a szeretettel, a spiritualitással. Megtagadják agressziójukat, kivetítik más emberekre, akik valahol háborúznak. Aztán meg meditálnak és a békéért imádkoznak. Nem fogják fel, hogy agressziójuk megtagadásával mintegy kísértetet hoznak létre, s ez eredményezi a háborút. Ha tényleg békét akarunk teremteni az egész világban, akkor saját agressziónkat kell elfogadnunk, és meg kell tanulnunk megfelelő módon használni azt.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  felismerni és elfogadni
  saját agresszív energiámat.

  JÚLIUS 28
  
  A belső harcos
  
  
  Hogy ura lehess saját agressziódnak, fel kell ismerned és tisztelned kell a benned lévő harcost. A harcos mind a férfiak, mind a nők énjének nagyon fontos része. Ez az erős, védelmező, agresszív énünk. Határokat szab és intézkedik, ha a határokat megsértik. Az a szerepe, hogy biztosítsa a jólétedet, a biztonságodat, és hogy a jót és az igazságot szolgálja.
  
  
  *
  
  Tisztelem
  a bennem lévő harcost.

  JÚLIUS 29
  
  A harcos védelmez bennünket
  
  
  Ha nem találod meg az utat a benned lévő harcoshoz, ahhoz a részedhez, amely az energiáidra és a testi épségedre vigyáz és megvéd a világban, akkor áldozat leszel, bánthatnak és kihasználhatnak.
  
  Ha megtagadod a benned lévő harcost, védtelen maradsz. Olyan ez, mintha energiameződ lyukas lenne, és e résen keresztül kegyetlenség és bántalmazó energia szivárogna be. Ezért különösen fontos saját védelmünk szempontjából, hogy találjuk meg az utat a harcoshoz és teremtsünk kapcsolatot vele.
  
  A keleti harcművészetek olyan magas szintre emelik a kapcsolatot a harcos energiával, hogy többet soha nem is kell használni azt. Energiameződ olyan hatalmas mennyiségű energiát tartalmaz, hogy az önmagában megvéd téged.
  
  
  *
  
  A bennem lévő harcos
  óriási erő, amely
  mindig őriz és véd engem.

  JÚLIUS 30
  
  Irányítsd a benned lévő harcost
  
  
  Társadalmunkban nincs megfelelő helye harcos energiánk kifejezésének, nincs lehetőség megbecsülésére.
  
  A harcos ősi szerepe az, hogy az életét áldozza. Legtöbbünk számára ma már nem az a megfelelő viselkedési forma, hogy kiálljunk és ténylegesen harcoljunk és megöljünk másokat. A harcos energiák régi kifejezésmódja mára eltűnt, mégis a bennünk lévő harcos egyik alapvető archetípusunk. Fontos megtalálnunk ennek az energiának a helyes kifejezési módját, hogy hasznosítani tudjuk életünkben. Máskülönben negatív módon fog megnyilvánulni, vagy befelé fordul.
  
  Minden férfinak és nőnek kapcsolatot kell teremtenie saját belső harcosával, és irányítania kell őt valamilyen módon. A bennünk lévő harcos energia védelmez minket, és gondoskodik arról, hogy kiálljon értünk, ha veszélyes helyzetbe kerülünk. A bennünk lévő harcos segít kitartanunk akaratunk, meggyőződésünk, igényeink mellett. Az igazság harcosává kell válnunk, vállalnunk kell a szembesülést az élettel, és az ellentmondások feloldását. Igazságban és összerendezettségben kell élnünk.
  
  
  *
  
  Az igazságért és az életért
  harcolok.

  JÚLIUS 31
  
  Hogyan kerüljük el a háborút
  
  
  Kétféleképpen idézhetünk elő háborút. Az egyik, ha nem tudatosítjuk magunkban a bennünk lévő harcost, és azt gondoljuk, hogy az agresszió az egyetlen módja a keletkezett probléma megoldásának. Ez általában háborúhoz vezet. A másik - ami összefügg az elsővel -, ha megtagadjuk magunkban az agressziót, kivetítjük más emberekre. Ez végül megint háborút eredményez. Csak úgy teremthetünk igazi békét a világban, ha nem azonosulunk egyik oldallal sem, de uraljuk és felismerjük magunkban a békeszerető lényt és a harcost is.
  
  
  *
  
  Tisztelem
  a békeszerető lényt
  és a harcost is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.