Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napi útmutató a tudatos élethez / június 16-30.

2008.05.19

  JÚNIUS 16
  
  Kapcsolataimban kifejezésre jutnak a tulajdonságaim
  
  
  Gondolj valakire az ismerőseid vagy hozzátartozóid közül, akivel problémáid vannak. Ez lehet a férjed vagy a feleséged, valamelyik munkatársad, egyik gyereked vagy vagy egy rokonod, de lehet valamelyik barátod is. Tedd fel magadnak a kérdést, vajon milyen tulajdonságai vannak ennek az embernek, amelyek homlokegyenest különbözőek a tieidtől. Miként fejez ki ez az ember valamit, amit te teljesen másképpen fejeznél ki? Lehet, hogy ez az ember éppen azt a tulajdonságodat tükrözi vissza, amelyikről nem tudsz vagy amelyiket nem engeded megnyilvánulni. Ha negatívnak találod ezt a tulajdonságodat, keresd meg a mögötte meghúzódó pozitív lényeget.
  
  Például, ha ez az ember rámenős vagy aggresszív, elképzelhető, hogy azt a részedet tükrözi vissza, amelyiknek öntudatosabbnak és magabiztosabbnak kellene lennie. Vagy, ha ezt az embert lustának tartod, talán azt az énedet mutatja meg neked, amelynek több lazaságra volna szüksége.
  
  
  *
  
  Valamennyi kapcsolatomban
  meglátom
  önmagam tükörképét.

  JÚNIUS 17
  
  Mi az, amit elítélsz?
  Mivel szemben vagy kritikus?
  
  
  Sokszor nehéz felismerni vagy elfogadni, hogy azok az emberek, akikkel nehezen jövünk ki, tulajdonképpen önmagunk megtagadott részeit tükrözik vissza. Legkönnyebben ezt abból tudod megállapítani, hogy azt érzékeled, túlságosan kritikus vagy egy ilyen emberrel szemben. Lehet, hogy a felszín alatt féltékeny vagy rá, de az is elképzelhető, hogy ez az ember olyanfajta energiát áraszt magából, amelyet visszafogsz vagy nem engedsz kifejezésre jutni. Lehet, hogy ezek az emberek szintén kizökkentek egyensúlyukból, csak veled ellentétes irányban. Nem kell feltétlenül hozzájuk hasonlóvá válnod vagy túlzásokba esned. Csupán ismerd fel azt, hogy egy kicsivel többet kellene kifejlesztened magadban ezekből az energiákból.
  
  Például, ha csendes, visszafogott ember vagy, talán kritikusan szemléled azokat, akik igyekeznek maguk felé fordítani a külvilág figyelmét. Lehet, hogy ők azt a részedet tükrözik vissza, amelyik több odafigyelést igényelne.
  
  
  *
  
  Mikor vagyok kritikus
  másokkal vagy önmagammal szemben?
  Miként mutatja ez azt a részemet,
  amelyet nem fogadok el?

  JÚNIUS 18
  
  Elkerülés és elfogadás
  
  
  Kerülni igyekszünk azt, amitől félünk, mert úgy véljük, hogy a szembesülés szörnyű következményekkel fog járni. Azonban az igazán szörnyű következmények az életünkben abból származnak, ha elkerüljük azt, amiről tudnunk kellene vagy amit fel kellene fedeznünk. Meg kellene tanulnunk elfogadni azt, amitől félünk - akár érzelmeink feltárásáról van szó, akár a pénzbeosztás elsajátításáról! Az elfogadás nem más, mint hajlandónak lenni arra, hogy meglássuk és megértsük a dolgokat, szembesüljünk velük, és ne taszítsuk el magunktól.
  
  Az elfogadás nem jelenti azt, hogy olyasmit is be kell engednünk az életünkbe, ami nem jó nekünk. Határokat kell szabnunk és képesnek kell lennünk különbséget tenni a számunkra hasznos és káros dolgok között.
  
  
  *
  
  Hajlandó vagyok szembesülni
  önmagammal
  és az élet minden oldalával,
  és megérteni azokat.

  JÚNIUS 19
  
  Először külső tetteket hajts végre
  
  
  Az, hogy hajlandóak vagyunk tanulni a kapcsolatainkból, nem jelenti feltétlenül azt, hogy azokat is megtartsuk, amelyek nem jók a számunkra. Ha egy kapcsolatban testileg vagy emocionálisan bántalmaznak bennünket, azt kell megtanulnunk, miként állíthatunk fel korlátokat önmagunk megvédésére. Ne féljünk elszakítani a köteléket, ha ez az egyetlen módja az önmagunkkal való hatékony törődésnek.
  
  Az emberek csak olyan mértékben tudnak kritizálni vagy bántalmazni bennünket, amilyen mértékben elfogadjuk tőlük vagy megengedjük nekik. Ha gondoskodni akarunk magunkról, először tegyünk külső lépéseket. Ezután nézzünk belülre, és hagyjunk fel önmagunk kritizálásával és bántásával. Ehelyett inkább kezdjük szeretni és segíteni magunkat.
  
  
  *
  
  Megfelelő határokat
  szabok, hogy megvédjem magamat
  és gondoskodjam magamról.

  JÚNIUS 20
  
  Ismerd fel a pozitív tükröket
  
  
  Kezdetben, amikor úgy tekintünk a kapcsolatainkra, mintha tükörbe néznénk, igen hajlamosak vagyunk arra, hogy csak a negatívumokat vegyük észre. Fontos, hogy észrevedd a kapcsolataidból jövő pozitív visszajelzést csakúgy, mint a negatívot. Gondolkozz el azon, mi pozitívat és szépet teremtettél az életedben, hiszen ez is visszatükröződése annak, aki vagy. A negatívumokra ne úgy tekints, mint olyasmire, ami miatt ostoroznod kellene magad, hanem mint olyasmire, amit még meg kell tanulnod tökéletesíteni, hogy megszülessen a remekmű, amelyen munkálkodsz. Életedet folyamatos, soha véget nem érő, előremutató feladatnak tekintsd, mindig tökéletesítened és csiszolnod kell.
  
  
  *
  
  A pozitív visszajelzésekből
  látom,
  mennyi szépség van bennem.

  JÚNIUS 21
  
  A példaképek visszatükrözik belső tulajdonságaimat
  
  
  Gondolj valakire, akinek tulajdonságait őszintén csodálod. Mi az, amit nagyra tartasz ebben az emberben? Szerinted benned is megvannak ugyanezek a tulajdonságok? Igen, megvannak, bár lehet, hogy még nem fedezted fel őket magadban, vagy még nem fejlesztetted őket olyan fokra, mint az az ember. Most pedig tégy úgy, mintha valamelyik részed nagyon hasonlítana arra, akire felnézel, és gondolkozz azon, miként tudnád ezt a részedet aktivizálni és kifejezésre juttatni az életedben. Képzeld el, hogyan viselkedne ez az ember egy bizonyos szituációban, és engedd, hogy az energiája keresztüláramoljon rajtad. Végül kérd meg a belső vezetődet, adjon tanácsot, miként tudod felszínre hozni magadban ezeket az energiákat.
  
  
  *
  
  A példaképemben
  csodált tulajdonságok
  bennem is megvannak.
  Megtanulom kifejezni ezt a részemet.

  JÚNIUS 22
  
  Mindig szükségünk lesz kapcsolatokra
  
  
  Néha eltűnődünk, vajon szükségünk lesz-e egyáltalán kapcsolatokra, ha majd egyszer teljes és harmonikus személyiségekké váltunk. A kapcsolatok megmutatják nekünk, mit kell tennünk ahhoz, hogy teljesek legyünk, és ha egyszer megtanultuk a leckét, a kapcsolatok akár feleslegessé is válhatnak. Csakhogy végső eredmény természetesen nincs. Nincs olyan pont, amikor azt mondhatnánk: "Na, most már tökéletes vagyok." Az önmagunk felfedezésének folyamata állandóan előrevisz és egyre mélyebbé válik.
  
  Emberek vagyunk, ezért szükségünk van szeretetre, valamint kontaktusra és más emberek közelségére. Ahogy egyre tudatosabbá válunk, kapcsolataink révén egyre több oldalunkat tapasztalhatjuk meg. Kapcsolatainkat csak erősíti, ha többet mutatunk meg abból, akik valójában vagyunk.
  
  
  *
  
  Kapcsolataim
  életem fontos részét
  alkotják.

  JÚNIUS 23
  
  Kapcsolatainkat meg lehet "gyógyítani"
  
  
  Sokan vagyunk, akiknek a közeli kapcsolataik olyan fájdalmas küzdelmet jelentettek, amitől nehéz bízni abban, hogy az életünkben az összes kapcsolatunk elsősorban segítő és élvezetes lesz. Mindazonáltal, ha hajlandóak vagyunk vállalni egy mélyebb emocionális munkát, a kapcsolatainkban tükröződni fog az önmagunkkal való kapcsolat felépítésének minden lépése. Ahogy egyre harmonikusabbá válunk, kapcsolatainkban hihetetlenül tisztán visszatükröződik életkedvünk, önmagunk szeretete és önkifejezése.
  
  
  *
  
  Amint gyógyítom magam,
  kapcsolataim
  egyre jobbá válnak.

  JÚNIUS 24
  
  A visszatükröződés koreográfiája
  
  
  A tudatos kapcsolat olyan, mint egy tánc koreográfiája, amelynek fő motívuma az, hogy a másikban állandóan látod önmagad tükörképét. Szüntelenül visszatükrözitek egymás fejlődési folyamatait. Amint elmozdulsz egy polaritás egyik sarka felé, látod, hogy a másik az ellentétes pont felé igyekszik. Együtt járjátok a táncot, így erősítve egymást. Olykor rövid időre megrekedtek. Máskor igazi énetek mélyebb kifejezésére késztetitek egymást. Ez a folyamat soha nem szűnik meg - egyre mélyül és egyre nyitottabbá válik. E tánc koreográfiája egymásról és az életről szól.
  
  
  *
  
  Egy életen át
  járom a táncot
  azokkal, akiket szeretek.

  JÚNIUS 25
  
  A szex energiája
  
  
  Szexualitásunk kapcsolatba hozható az energiaáramlással, a bennünk szunnyadó életerővel. A szexualitás nem választható el attól, ami az energiák szintjén történik egy kapcsolatban. Mélyen és közvetlenül összefügg azzal, hogyan tudjuk kezelni az emócióinkat és mennyire letisztultak az érzéseink. Minél mélyebben tapasztaljuk meg az érzéseinket, és minél jobban tudjuk kifejezni őket, annál tisztábbá válnak a csatornáink, amelyeken szabadon és gyönyört hozóan tud áramolni a szexuális energia.
  
  
  *
  
  Szexuális energiám
  szabadon és tisztán
  áramlik.

  JÚNIUS 26
  
  A szexualitás őszinteséget követel
  
  
  A szexuális kapcsolat egyik kulcsfontosságú feltétele - az őszinteség. Mennyire vagy igazi és hamisítatlan? Mennyire őszintén fejezed ki azt, amit érzel? Visszafogsz-e magadban valamit? Ezekre a kérdésekre nehezebb válaszolni, mint gondolnánk, ugyanis az önmagunkkal és másokkal való őszinteségnek igen sok rétege létezik.
  
  Egyfelől tudatosan úgy döntünk, hogy nem beszélünk azokról a dolgokról, amelyeket érzünk vagy gondolunk, mert úgy véljük, a másik nem érti meg és nem fogadja el. Másfelől, legszívesebben tudomást sem vennénk arról, amit igazából érzünk, mert attól félünk, a másik nem fogadná el, vagy hogy érzéseink és gondolataink összezavarnának mindent és megharagítanák a másikat. Anélkül, hogy tudatában lennénk, finoman visszatartjuk az információt vagy az érzéseinket. Mindez végül is azért van, mert rettegünk a visszautasítástól, a meg nem értéstől és attól, hogy a partnerünk elhagy bennünket.
  
  
  *
  
  Őszintén
  fejezem ki
  az érzéseimet.

  JÚNIUS 27
  
  Az őszinteség hiánya gyengíti a kapcsolatokat
  
  
  Valahányszor magunkban tartjuk azt, amit valamilyen szinten közölni szeretnénk - legyen az egy apróság, egy finom árnyalat -, gátat emelünk a rajtunk keresztüláramló életerő elé. Ezzel gyengítjük önmagunkat és a kapcsolatunkat. Sok minden egyéb mellett csökken a szexuális energia is. Ez játszódik le sok hosszan tartó kapcsolatban.
  
  Nagyon nehéz minden pillanatban őszintének lenni önmagunkhoz és mindenkihez. Az emberi természet sajátsága, hogy igyekszik mások kedvében járni, ami azt jelenti, hogy nem akarjuk a másiknak megmutatni kevésbé előnyös oldalunkat. Biztonságra is vágyunk, ezért félünk feltárni olyasmit, ami veszélyeztetheti a kapcsolatot. Az igazság elpalástolásának van egy alig észrevehető szintje. Amilyen mértékben elrejtjük az igazságot, olyannyira gyengül egy kapcsolat energiája.
  
  
  *
  
  Minél őszintébb
  vagyok, annál
  életerősebbnek érzem magam.

  JÚNIUS 28
  
  Ne félj az őszinteségtől
  
  
  Nem lehetetlen olyan kapcsolatot teremteni, amely élettel teli, szenvedélyes, önmagát megújító, és soha nem veszíti el szexuális izgalmát.
  
  Furcsán hangzik, de éppen azzal tudjuk életben tartani a kapcsolatunkat, hogy nem félünk kockára tenni. Annak érdekében, hogy hiteles személyiség, önmagad maradhass, és hogy megélhesd az igazságodat, szembesülnöd kell azzal a veszéllyel, hogy elveszítheted a partnered. Ne félj kimutatni azon tulajdonságaidat, amelyeket szeretnél elpalástolni, mert előnytelennek hiszed azokat és attól rettegsz, hogy veszélyeztetik a kapcsolatodat. Lehet, hogy elveszíted a partnered, de sokkal valószínűbb, hogy élő és erős kapcsolatot hozol létre.
  
  
  *
  
  Vállalom a kockázatot,
  hogy
  önmagam legyek.

  JÚNIUS 29
  
  A szexualitás ciklusonként visszatérő energia
  
  
  Életünknek vannak időszakai, amikor érezzük magunkban a szexuális energiát, és vannak időszakai, amikor nem. Így van ez a kapcsolatainkban is: a szexuális vonzódás bizonyos időszakonként ismétlődik. Ismerjük fel ezt, és ne tegyünk ellene semmit. Néha, amikor nem érzünk magunkban szexuális vágyat, megijedünk, hogy talán már kiveszett belőlünk! Ám, mint mindennek a természetben, szexuális ciklusainknak is meghatározott ritmusa van. Bizonyos időszakonként arra van szükségünk, hogy befelé forduljunk, mert a magányosan eltöltött idő feltölt bennünket. Energiáink regenerálódnak, s újra vágyat érzünk arra, hogy egybeolvadjunk a másikkal.
  
  
  *
  
  Tiszteletben tartom
  természetes
  energiaciklusaimat.

  JÚNIUS 30
  
  A szex sok szinten létezik
  
  
  A szex jelen van mind a négy szinten: a lelki, a mentális, az emocionális és a fizikai szinten.
  
  Lelki síkon a szex azt a mély kapcsolódást jelenti, amely a másikhoz köt bennünket: a másik lélekkel való egybeolvadás tantrikus kapcsolatát.
  
  Mentális síkon a szexualitás a fantáziánk, kapcsolódás az elménkben létező valamennyi lehetőséghez.
  
  A szexualitás emocionális szintjén a szerelmi közelségtől érzett kielégülést kapjuk.
  
  Fizikai síkon a szexualitás feloldódást és beteljesülést nyújt a testünknek.
  
  Ezen szintek bármelyike hozhat kielégülést, ám ha teljességre vágyunk, meg kell tapasztalnunk mind a négyet.
  
  
  *
  
  Szabad teret engedek
  szexualitásom
  mindegyik szintjének.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.