Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napi útmutató a tudatos élethez / május 16-30.

2008.05.19

  MÁJUS 16
  
  Tested felébresztése
  
  
  Amikor reggel felébredsz, maradj még néhány percig ágyban és hangold magad a testedre. Közöld vele, milyen nagyra értékeled, hogy itt van veled és neked. Nyújtózkodj és mozgasd át úgy, ahogy jólesik neki. Ezután lassan kelj fel. Igyál meg egy nagy pohár vizet, és gondolj arra, hogy a víz tisztítja és feltölti a tested. Most néhány percig ne egyél és ne igyál semmit. Mielőtt hozzáfognál a napi teendőkhöz, engedd át magad tested természetes energiáinak.
  
  
  *
  
  Minden reggel
  hagyok egy kis időt arra,
  hogy tudatosan érzékeljem a testem.

  MÁJUS 17
  
  Lélegezz
  
  
  Mindennap, és legjobb, ha rögtön felkelés után, lassan vegyél néhány mély lélegzetet. Szívd be teljesen a levegőt, közben érezd, hogy mellkasod és hasad kitágul. Amikor kilélegzel, gondolj arra, hogy most eltávoznak belőled mindazok a régi beidegződések és korlátok, amelyekre többé már nincs szükséged. Amikor beszívod a levegőt, gondolj arra, hogy most új életet, egészséget és energiát lélegzel be.
  
  
  *
  
  Kilélegzem mindazt,
  amire többé már nincs szükségem.
  Belélegzem mindazt, amire
  most szükségem van, és amit akarok.

  MÁJUS 18
  
  Tápláld a tested
  
  
  Fontos, hogy megtaláld a helyes napi ritmusát annak, hogyan tápláld étellel a tested. Minden egyes emberi testnek kissé különbözőek az igényei. Hangolódj rá arra, amit a tested jelez neked. Lehet, hogy a szokásos napi háromszori étkezés nem neked való. Van, akit az elégít ki, ha egyszer reggel és egyszer a délelőtt folyamán eszik valami könnyűt, majd napközben kétszer valami tartalmasabb ételt. Másoknak az a jó, ha délben kiadósan megebédelnek, és este csak egy könnyű vacsorát fogyasztanak. Megint másoknak délután négy óra felé, ebéd és vacsora között van szükségük energia-utánpótlásra. Figyeld meg, hogyan reagál tested arra a táplálékra, amelyet adsz neki, és ennek megfelelően változtass étkezési szokásaidon.
  
  
  *
  
  Testemet úgy táplálom,
  hogy
  feltöltődjön energiával.

  MÁJUS 19
  
  Sportolás
  
  
  Mindennap legyen időd mozgásra, amely stimulálja a tested és feltölti energiával, neked pedig örömöt okoz. Hogy kielégítsd tested napi szükségleteit, nem kell feltétlenül a végkimerülésig edzened. A legtöbb embernek elég a napi séta. Az úszás is nagyon jó, a jógázás, a stretching, azaz nyújtás, az aerobic, a biciklizés, vagy az olyan társasjátékok, mint a tenisz vagy a kosárlabda. Ügyelj arra, hogy ne hajszold túl a tested. Az intenzívebb erőkifejtést ellensúlyozd mérsékeltebb mozgással, mint amilyen a stretching vagy a séta.
  
  
  *
  
  Mindennap
  mozgok vagy sportolok valamit,
  ami serkentően hat a testemre
  és örömöt okoz.

  MÁJUS 20
  
  Alvás
  
  
  Mennyit alszol naponta? Szükséged van-e napközben kávéra vagy más serkentőszerekre?
  
  A bal oldali agyfélteke nagyobb arányú kihasználására berendezkedett társadalmunkban örökösen hajszoljuk magunkat és nem hagyunk elegendő időt a pihenésre.
  
  Az emberi testnek pihenésre és alvásra van szüksége, hogy működni tudjon. Hagyj magadnak elegendő időt az alvásra.
  
  
  *
  
  Nem sajnálom magamtól
  a szükséges alvási
  időt.

  MÁJUS 21
  
  Hallgass a testedre
  
  
  Valahányszor a tested gyengélkedik, a lelked próbál közölni veled valamit. Azt mondja neked, hogy valaminek a tudatában kell lenned. Kérdezd meg a tested, mit szeretne közölni veled.
  
  A test nagyon érthetően és egyszerűen fejezi ki magát. A lehető legegyértelműbben hívja fel a figyelmed arra, aminek a tudatában kell lenned - arra, hogy törődj többet magaddal és szeresd jobban magadat.
  
  
  *
  
  Odafigyelek arra,
  amit a testem
  mond nekem.

  MÁJUS 22
  
  Az emocionális és a fizikai szintek együttműködnek
  
  
  Az emocionális szintű gyógyítás szorosan összefügg a fizikai szintű egységbe rendezéssel és gyógyítással. Az emocionális gyógyítás folyamán rendszerint testi gyógyítással is foglalkoznunk kell. Ide tartoznak a masszázs és az alternatív gyógyítás különböző válfajai, mint a kiropraktika és az akupunktúra, valamint a táplálkozás. Hatásosan gyógyíthatjuk magunkat a mozgás, a tánc, a sport segítségével - ilyenkor az életenergiát hagyjuk keresztüláramlani a testünkön.
  
  Fizikai értelemben meg kell tisztítanunk azokat a helyeket, ahol testünkben megrekedt az energia, ami általában összefügg emocionális élményeinkkel. Ez egyidejűleg meggyorsítja a gyógyulás folyamatát mind fizikai, mind emocionális szinten.
  
  
  *
  
  A fizikai és emocionális
  gyógyulási folyamatok
  együttműködnek és segítik egymást.

  MÁJUS 23
  
  A testi érintés létfontosságú
  
  
  Gondolj arra, ahogyan a kismacskák vagy a kölyökkutyák összegyűlnek egy kupacba és egymáshoz simulnak. Mi, emberek, ugyanígy vágyunk a testi közelségre. A legtöbb társadalomban, egészen a modern időkig, a családtagok sokkal közelebbi fizikai kapcsolatban éltek egymással. A mi társadalmunk azonban elzárkózik a testi érintkezéstől.
  
  Az érintés és a testi közelség az élet létfontosságú elemét képezi, és melengető, megnyugtató és vigasztaló érzést nyújt a bennünk lévő gyermek számára. Megfosztottuk magunkat a testi közelségtől. Nemcsak hogy nem érintjük meg egymást, de elkülönített szobákban és házakban élünk, ami végeredményben a létezés egy nagyon magányos formájához vezethet.
  
  
  *
  
  Mindennap
  fizikailag megérintek valakit,
  ami mindkettőnk számára
  gyümölcsöző.

  MÁJUS 24
  
  Közösségre van szükségünk
  
  
  Mai társadalmunk berendezkedése olyan, hogy legtöbbünket eltávolít attól az emocionális és szociális kapcsolattól, amelyre pedig szükségünk van. Ha lehetséges, tegyünk tudatos lépéseket afelé, hogy megváltoztassuk életkörülményeinket olyan irányban, hogy azok alapul szolgálhassanak a közösséghez, a családhoz vagy másokhoz való tartozáshoz. S ha ténylegesen nem is tudjuk megváltoztatni életkörülményeinket, akkor nyújtsuk ki a kezünket és teremtsünk közelséget s köteléket azokkal, akikkel közösségben élünk.
  
  
  *
  
  Közösséget
  teremtek
  az életemben.

  MÁJUS 25
  
  Minden mindennel összefügg
  
  
  Bármi, ami a Földdel történik, mindannyiunkkal történik. Ugyanazt a levegőt szívjuk mindannyian, ugyanazon a földön járunk. Ha a földre köpünk, mintha önmagunkat köpnénk le. A vizek a tengerbe igyekeznek, aztán visszakerülnek a levegőbe, ahonnan esőként visszahullnak ránk. A Föld a mi anyánk. Az állatok a testvéreink. Kapcsolatban vagyunk egymással, függünk egymástól. A Föld nagy családjába tartozunk.
  
  
  *
  
  Érzem a kapcsolatot
  mindennel és mindenkivel
  a Földön.

  MÁJUS 26
  
  Érezd meg magadban az életerőt
  
  
  Valamikor a természetünkben volt, hogy mély egységet éreztünk az élettel. Azonban a civilizáció fejlődésével és az iparosodás növekedésével elveszítettük ennek a kapcsolatnak az érzetét.
  
  Most világszerte újra e kapcsolat felé kezdünk fordulni, úgy is mint egyének, mint társadalom, és a tömegtudat is. Újra felismerjük, hogy részei vagyunk a világegyetemnek, és hogy a bennünk lévő életerő egymáshoz és minden élő teremtményhez köt bennünket.
  
  
  *
  
  A bennem lévő életerő
  hozzákapcsol
  mindenhez és mindenkihez.

  MÁJUS 27
  
  Négy elemből állunk
  
  
  Minden élő teremtmény, s így a testünk is, négy elemből tevődik össze: földből, levegőből, tűzből és vízből. Tudatosítsd magadban, hogy mindezek az elemek megvannak benned és a környezetedben. A föld erős, szilárd, nyugalmat árasztó és segítő. A víz áradó és hömpölygő. A levegő átlátszó és szabad, szinte alak nélküli. A tűz forró, fényes és energiával teli.
  
  Különböző időszakokban áthaladunk ezen elemek más-más fázisain. Egyik nap könnyűnek és levegősnek érezhetjük magunkat, máskor mintha tűz izzana bennünk. Értsük meg, hogy mindezek a fázisok szükségesek, és az egyikből mindig átmegyünk a másikba.
  
  
  *
  
  Föld, levegő,
  tűz és víz vagyok.

  MÁJUS 28
  
  Fa-meditáció
  
  
  Keress magadnak egy olyan fát, amelyet különlegesnek találsz. Ülj le a tövében, mássz fel rá és üldögélj el az ágain, vagy állj közel hozzá, öleld át - tehát keresd meg azt a mozdulatot vagy azt a módot, melynek segítségével testileg közel kerülhetsz hozzá.
  
  Csukd be a szemed, lazulj el, hogy tudatod meditatív állapotba kerüljön. Képzeld azt, hogy ez a fa az anyád, az apád vagy a testvéred. Ezután csendesítsd le az elméd és engedd át magad annak az energiának, amely a fából feléd árad. Lehet, hogy gondoskodónak, lehet, hogy erősnek és bölcsnek, de az is lehet, hogy szívderítőnek fogod találni a fát. Bízz abban a kapcsolatban, amelyet fával érzel, bármi legyen is az.
  
  Ha a közelben laksz, látogasd meg minél gyakrabban a fádat. Lehet, hogy nagyon szeretetteljes, együttérző barátra lelsz benne.
  
  
  *
  
  Sokféle barátom
  van ebben
  a világban.

  MÁJUS 29
  
  Szikla-meditáció
  
  
  Keress egy nagy sziklát, amely elég sima ahhoz, hogy kényelmesen ráülhess, ráfekhess vagy nekitámaszkodhass. Lazulj el, amennyire csak tudsz, érezd, ahogy a tested érintkezik a sziklával. Érezd meg a szikla erejét és szilárdságát. Állapítsd meg, hogy hűvös-e vagy meleg. Gondolj arra, milyen ősrégi ez a szikla és milyen régóta áll ezen a helyen. Képzeld azt, hogy te magad vagy a szikla, és próbáld meg átélni, milyen érzés lehet ilyen nyugodtan és mozdulatlanul lenni egy helyben évszázadok, évezredek vagy talán több millió év óta. Szívd fel magadba ennek a sziklának a higgadt, erőteljes energiáját.
  
  
  *
  
  Az ősi sziklán
  keresztül
  érzem a föld energiáját.

  MÁJUS 30
  
  Kérj áldást
  
  
  Bármit csinálsz a szabadban, ami kapcsolódik a természethez vagy a földhöz, állj meg egy pillanatra és kérd a föld, a növények, az állatok és a hely természet-szellemeinek áldását. Gondolj arra, hogy igazából sohasem birtokolhatjuk a Föld egyik részét sem. Mi csak őrizői és gondnokai vagyunk a Földnek, és a hely, ahol éppen vagyunk, mindig tudatja velünk, mik a szükségletei és vágyai.
  
  
  *
  
  A Föld
  őrizője és gondnoka
  vagyok.

  MÁJUS 31
  
  Mondj köszönetet a Földnek
  
  
  Minden reggel, amikor felkelsz, szakíts egy pillanatnyi időt arra, hogy kinézhess az ablakon vagy kisétálhass az udvarra, és megfigyeld a természet aznapi szépségét. Ha városi lakásban laksz, nézd meg a szobanövényeidet vagy hajolj ki az ablakon és nézz fel az égre.
  
  Mondj köszönetet a Föld-anyának és az összes elemnek, amiért újabb napot tölthetsz el ebben a világban. Értékes ajándék ez, amelyet tőlük kapsz.
  
  
  *
  
  Köszönetet mondok,
  hogy újabb napot
  tölthetek a Földön.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.