Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakti Gawain - Napi útmutató a tudatos élethez/ február 16-29

2008.02.29

  FEBRUÁR 16
  
  Egyensúlyba kell hoznunk a létezést és a cselekvést
  
  
  A legalapvetőbb és legfontosabb polaritás, amelyet egyensúlyba kell hoznunk - a létezés és a cselekvés. A létezés képezi a feminin energia esszenciáját: az a képességünk, hogy nyitottan, befogadóan és tudatosan jelen tudunk lenni a pillanatban. Ez az egyszerű tapasztalás. A cselekvés alkotja a maszkulin energia esszenciáját: az a képességünk, hogy összpontosított figyelemmel keresztül tudunk haladni az időn egy meghatározott feladat teljesítése érdekében.
  
  Mindkét energia megvan benned, akár férfi vagy, akár nő. Legtöbbünk otthonosabban érzi magát az egyik pólussal, mint a másikkal. Ezért az ehhez társuló képességet jobban kifejlesztettük a másiknál. Azonban hogy kiegyensúlyozott életet éljünk, teljesen ki kell bontakoztatnunk magunkban mind a létezés, mind a cselekvés képességét.
  
  
  *
  
  Ma időt hagyok
  magamnak arra is,
  hogy csak legyek és arra is,
  hogy cselekedjek.

  FEBRUÁR 17
  
  Becsüljük meg a puszta létezés értékét
  
  
  Társadalmunkban jobban megértik és megbecsülik a férfi energiát, mint a nőit. Ennélfogva a cselekvést többre értékelik és szorgosabban gyakorolják, mint a puszta létezést. A passzív, puszta létezést nem tekintik helyénvaló vagy fontos időtöltésnek. Ha nem cselekszünk, ha nem vagyunk aktívak, vagy semmit sem viszünk végbe, úgy gondoljuk, csak elfecséreljük az időnket. E társadalmi előítélet miatt gyakorta arra kényszerítjük magunkat, hogy többet csináljunk, mint amennyit természetes energiánk lehetővé tesz. Kiszipolyozzuk és kimerítjük, majd kávéval és különböző szerekkel próbáljuk serkenteni magunkat. Még azok a férfiak és nők is, akik képesek megvalósítani a puszta létezést és több időt töltenek a létezés állapotában, gyakran nem becsülik ezért önmagukat és nem kapnak elismerést a külvilágtól, amiért képesek erre. Értékeljük a létezés állapotát.
  
  
  *
  
  Értékesnek tartom
  azt az időt,
  amelyet a létezés
  állapotában töltök.

  FEBRUÁR 18
  
  Gyakoroljuk a puszta létezés művészetét
  
  
  Ideje, hogy gyakoroljuk és értékeljük a puszta létezés művészetét. A létezés mély beteljesülést és kielégülést eredményez, amely lehetővé teszi egyesülésünket lényünk legbensőbb lényegével, a természettel és a többi emberrel.
  
  A puszta létezésben eltöltött idő alatt feltöltődünk és megújítjuk energiáinkat. Ilyenkor testünk, szellemünk és lelkünk gyógyul. Ihletünk támad és úgy érezzük, hogy érdemes élni.
  
  
  *
  
  Tanulom
  a puszta létezés
  művészetét.

  FEBRUÁR 19
  
  A passzív létezés szokatlan állapot
  
  
  A létezés állapota sokunk számára annyira szokatlan, hogy még ijesztő is lehet. Társadalmunk a cselekvés szenvedélybetegévé vált. Arra álltunk be, hogy folyton csinálnunk kell valamit, mert ha nem mutatunk fel eredményt, csak az időnket fecséreljük. Néha talán megpróbálunk időt hagyni magunknak arra, hogy csak úgy legyünk, ám hamar türelmetlenekké válunk, és arra gondolunk, hogy semmi érdemleges nem történik velünk.
  
  Mindazonáltal, nagyon fontos, hogy hagyjunk magunknak időt arra, hogy csak úgy legyünk. Nemcsak azért, mert így felfrissülünk és feltöltődünk energiával, s folytathatjuk az adást és a cselekvést, hanem azért is, mert ezalatt az idő alatt összekapcsolódhatunk belső vezetőnkkel és sugalmazónkkal.
  
  
  *
  
  Ma és mindennap
  időt hagyok magamnak arra,
  hogy csak úgy legyek,
  anélkül, hogy bármit is csinálnék.

  FEBRUÁR 20
  
  Kétféleképpen kaphatod meg azt, amit szeretnél
  
  
  A bennünk lévő maszkulin és feminin energia különbözőképpen tudja megteremteni azt, amit szeretnénk az életben.
  
  A férfi energia a cselekvéssel: elindul és megteszi. A női energia a létezésen keresztül kapja meg azt, amire vágyik - magához vonzza és megnyílik előtte, hogy befogadhassa. Fejlesszük magunkban mind a kettőt. Induljunk el és tegyük megtörténtté, amit akarunk, amikor erre van szükség. Lazítsunk és hagyjuk, hogy amit szeretnénk, megtaláljon bennünket, amikor ez látszik helyénvalónak.
  
  
  *
  
  Fejlesztem
  mind a maszkulin, mind a feminin energiámat,
  hogy létrehozzam,
  amit akarok az életben.

  FEBRUÁR 21
  
  Tárd fel elsődleges létformádat
  
  
  Amikor sor kerül arra, hogy kielégítsük szükségleteinket az életben, az egyik működési formára nagyobb mértékben támaszkodunk, mint a másikra. Vagy az aktív, maszkulin létformánkat részesítjük előnyben céljaink eléréséhez és nem bízunk a létezés befogadóbb útjaiban, vagy a női energiánkra támaszkodunk vágyaink megvalósításában és elutasítjuk a közvetlenebb férfi megközelítést. Bárhogyan is van, tartsuk tiszteletben elsődleges létformánkat, de fordítsunk figyelmet az ellentétének fejlesztésére is.
  
  
  *
  
  Melyik az elsődleges létformám,
  amelyet ha feltárok,
  megkapom, amire vágyom?

  FEBRUÁR 22
  
  Fejleszd az ellentétes létformádat
  
  
  Ha inkább arra hajlasz, hogy cselekvéssel érd el céljaidat, talán arra lenne szükséged, hogy fejleszd képességedet a lazításra, az emberek és dolgok magadhoz vonzására. Ha szívesebben maradsz a háttérben arra várva, hogy amit akarsz, eljöjjön hozzád, talán meg kellene kockáztatnod aktívabban követni a céljaidat. Terjeszkedj ki, hogy felfedezd a másik oldaladat is.
  
  Az alább következő két megerősítés közül válaszd ki azt, amelyik segít fejlesztened a számodra kevésbé ismert létformádat, de használhatod mindkettőt is.
  
  
  *
  
  Megtanulom elérni,
  amit akarok:
  a) közvetlen, összpontosított cselekvéssel
  b) ellazult, befogadó létezéssel.

  FEBRUÁR 23
  
  A választási lehetőségek bőségzavara
  
  
  Korunk egyik égető problémája a választási lehetőségek bőségzavara. Sokszor nehéz meghozni a döntést, amely egyszerűvé tenné életünket, mert attól rettegünk, ha nemet mondunk, kimaradunk valamiből. Mindenhova el akarunk menni és mindent meg akarunk csinálni. A bennünk lévő férfi energia a külvilág megismerésében és felfedezésében keres kielégülést. Ez az energia csodálatos lehet, ha egyensúlyunkat nem borítja fel.
  
  
  *
  
  Elengedem magam mellett
  a szükségtelen
  lehetőségeket.

  FEBRUÁR 24
  
  Az egyszerűség meglelése
  
  
  Hogy megtaláljuk az egyensúlyt, induljunk el bensőnk felé és kapcsolódjunk női energiánkhoz. A feminin energia ösztönösen, belülről megtalálja a pillanatban a beteljesedést és megelégedettséget. Összekapcsol bennünket belső forrásunkkal, s akkor megkérdezhetjük: "Mire van igazából szükségem, és mi az, amit tiszta szívből akarok? Milyen irányban kell haladnom?" Így meg tudjuk határozni az értelmes és szükséges tevékenységet. A többit hagyjuk elmenni magunk mellett. Az életünk így egyszerűbb és teljesebb lesz.
  
  
  *
  
  Melyek a legfontosabb tevékenységeim ma?
  Elhanyagolhatok-e néhány
  kevésbé fontos dolgot?

  FEBRUÁR 25
  
  Az élet nem feltétlenül küzdelem
  
  
  Szüleinktől és kultúránktól mély gyökerű hiedelmeket örököltünk, miszerint az élet nem más, mint küzdelem, és óriási erőfeszítéseket kell tenni ahhoz, hogy kielégítsük igényeinket és elérjük céljainkat. Azonban ez nem törvényszerű. Sokan közülünk nehezen tudják elfogadni ezt a nézetet, mert bármi, ami nem küzdelem, szokatlannak és idegennek tűnik. Enyhítsünk a küzdelmen és hagyjuk, hogy az életünk egyszerűbbé váljon. Természetesen mindenki életében vannak kihívások és nehéz időszakok. Alapjában véve azonban, az élet haladás egy egyszerű, természetes mederben.
  
  
  *
  
  Ma megengedem magamnak,
  hogy nem küzdök. Hagyom, hogy az életem
  könnyebbé váljon.

  FEBRUÁR 26
  
  A küzdelem rabjai vagyunk
  
  
  A küzdelem számunkra ismerős dolog. Talán még jól is érezzük magunkat benne. Értünk a küzdelemhez. Elfogadni a kihívásokat, megdolgozni az eredményekért - mindez könnyű. Ám amikor megkapjuk, amikre egész életünkben vágytunk, zavarba jövünk. Egyik felünk azt mondja: "Várjunk csak! És hol a küzdelem? Rendben van így? Nem baj, hogy minden simán megy?" Amit ilyenkor érzünk, ijesztő vagy zavaró lehet. Megszoktuk, hogy az életünk tele van erőfeszítéssel, és amikor a dolgok kezdenek könnyebben menni, a nehézségek helyén támadt üresség rossz közérzetet okozhat. Azzal is szembe kell tudni néznünk, hogy bekövetkezik, amit mindig akartunk. Ez is kihívás!
  
  
  *
  
  Rendben van,
  ha az életem
  könnyű.

  FEBRUÁR 27
  
  A betegség jelzés lehet: szükséged van arra, hogy csak legyél
  
  
  Ha nem hagysz magadnak időt a szükséges lazításra, tested biztosan jelez. Emocionális összeomlást vagy testi betegséget idéz elő, esetleg egyszerűen fáradtnak és erőtlennek fogja érezni magát. Azok, akiknek szükségük van nyugalomra és puszta létezésre, de megvonják ezt maguktól - mert talán nem is tudják, hogyan tegyék -, könnyen azon kaphatják magukat, hogy testük megtagadja a rendes működést.
  
  Rendszerint a test megbetegszik, amikor szükségünk van arra, hogy egy kicsit lazítsunk és adjunk magunknak időt a nyugalomra, vagy arra, hogy magunkba szálljunk és keresztülmenjünk egy belső változáson, vagy csupán arra, hogy visszanyerjük a kiadott energia mennyiségét.
  
  
  *
  
  Odafigyelek arra, mit mond a testem.
  Megadom magamnak a szükséges pihenést.

  FEBRUÁR 28
  
  Unalom
  
  
  Akkor tapasztalunk unalmat, amikor valamilyen módon gátoljuk az életerőnket. Rendszerint ennek az az oka, hogy félünk megélni valamilyen emóciónkat vagy érzésünket, ezért inkább az unalomba menekülünk. Ám az unalom felszíne alatt szomorúság, fájdalom, harag vagy félelem bújik meg, amit nem akarunk érezni. Elzárjuk magunkat ettől az érzéstől. Ilyenkor megállítjuk az életerőt, aminek eredményeképpen megszületik az unalom.
  
  Az élet sohasem unalmas. Ha unalmat érzünk, az azért van, mert megrekedtünk - energiánk megakadt vagy valamilyen akadály került elé. Vizsgáljuk meg azt az érzést és kérdezzük meg: "Hol akadtam el? Hogyan és miért gátolom magamat? Milyen érzés lapul meg a felszín alatt?"
  
  
  *
  
  Valahányszor unalmat érzek,
  a felszín alá nézek,
  hogy feltárjam igazi érzéseimet.

  FEBRUÁR 29
  
  A feleslegesen eltöltött idő
  
  
  Sokunk szemében az időpazarlás főbenjáró bűn! Ha ez rád is vonatkozik, tanácsos, ha kiterjeszted a tudatodat, hogy minden héten időt hagysz magadnak valamilyen teljesen értelmetlen tevékenységre. Találj ki valamit, aminek örülsz és élvezettel csinálsz, még ha nincs is semmilyen megváltó értéke: olvass ki egy pletykalapot, játssz valamit, heveréssz. Érezd jól magad és felejtsd el a bűntudatot. Megérdemled a pihenést.
  
  
  *
  
  Néhanapján
  üres szórakozással
  töltöm az időmet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.