Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakti Gawain - Napi útmutató a tudatos élethez/ Január 1-15

2008.02.29

  JANUÁR 1
  
  Ébredés
  
  
  Minden reggel, amikor felébredünk, lehetőségünk van arra, hogy újrakezdjük az életünket. Minden induló nap új perspektívával kecsegtet, amelyet megalapoztak az előző nap szerzett ismeretek és az éjszakai pihenés nyújtotta felüdülés.
  
  Minden új év kezdete rendkívüli alkalmat ad arra, hogy felszínre hozzunk egy eddig ismeretlen tudati szintet, felhasználva mindazt a bölcsességet, amellyel az elmúlt esztendő tapasztalatai gazdagítottak bennünket. Napról napra és évről évre tovább haladunk a tudatra ébredés útján.
  
  
  *
  
  Mindennap
  és minden évben
  nagyobb tudatossággal
  ébredek.

 

  JANUÁR 2
  
  A tudat utazása
  
  
  A tudatossá válás azt jelenti, hogy egyre növekvő tudatossággal szemléljük azt, ami bennünk és körülöttünk történik. Bizonyos mértékig mindnyájan a tagadás szintjén éltünk, ám most kezdünk felébredni ebből a tudattalan állapotból. A tudat utazása végigkíséri egész életünket. Attól, hogy tudatossá váltunk, nem kell lépten-nyomon ráncba szedni vagy jobbítani magunkat. Ismerjük meg inkább lényünk összes apró rezdülését és éljünk teljes életet. Ha jól meggondoljuk: mi más dolgunk van?
  
  
  *
  
  A tudatra ébredés
  egész életen át tartó
  útját járom.

 

  JANUÁR 3
  
  Tiszteld önmagad
  
  
  Rendkívüli lény vagy: a világmindenség értékes és különleges része. Fontos vagy. Azért jöttél a világra, hogy teremts - úgy, ahogy senki más nem tud, a magad egyedülálló módján. Légy tisztában ezzel, érezd lényed legmélyén is.
  
  
  *
  
  Rendkívüli vagyok.
  A magam egyedülálló módján
  hozzájárulok a világmindenség egészéhez,
  itt és most.

 

  JANUÁR 4
  
  Mit akarsz?
  
  
  Mindnyájan akarunk bizonyos dolgokat, bár lehet, hogy nem mindig tudjuk, mik azok. Megteremthetjük azt, amit akarunk, ha kapcsolatot tudunk létesíteni vele. Ugyanis elég, ha tudatosítjuk magunkban a vágyainkat - így azok valóságos testet öltenek és megjelennek az életünkben.
  
  
  *
  
  Tudatosítom magamban
  a legmélyebb vágyaimat
  és szükségleteimet.

 

  JANUÁR 5
  
  Tűzz ki célokat
  
  
  Amint tudatosítottad magadban, hogy mit akarsz, megteheted a következő lépést: kitűzheted a célokat. Hogy elérd vágyaidat, némi cselekvésre van szükség. Amit tenned kell, nem bonyolult. Írd le céljaid erre az évre és a következő öt évre. Most leírtad a célokat, de ne gondold feltétlenül azt, hogy görcsösen ragaszkodnod kell hozzájuk. Céljaid folyton változnak és továbbfejlődnek. Most azonban ismerd fel és erősítsd meg a jelenlegi céljaidat. Ezután továbbléphetsz.
  
  
  *
  
  Mik a céljaim
  erre az évre?
  És a következő öt évre?

  JANUÁR 6
  
  Megkapjuk azt, amire vágyunk
  
  
  A világegyetem úgy terveztetett, hogy odaadja nekünk mindazt, amire szükségünk van és amire vágyunk. Semmi más nem akadályozhatja meg, hogy befogadjuk az élet hihetetlen bőségét, teljességét és jóságát, csak a félelmeink, az értéktelenségünk érzése, a szégyen és a kételkedés.
  
  
  *
  
  Amint megtanulok
  bízni a világegyetemben,
  megkapok mindent,
  amire vágyom.

  JANUÁR 7
  
  Mi teremtjük meg magunkat
  
  
  Minden pillanatban önmagunkat teremtjük meg, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Ha nem vagyunk tudatosak, akkor szokásból vagy régi beidegződések alapján tesszük. Ahogy egyre tudatosabbá válunk, mindjobban létre tudjuk hozni azt, amire igazából vágyunk.
  
  
  *
  
  Mindennap
  megteremtem
  önmagam.

  JANUÁR 8
  
  Az életünk önmagunk teremtménye
  
  
  Nagyon fontos, hogy felismerjük, milyen csodálatos az életünk már most, s ennélfogva mennyire erősek vagyunk. Életünkben ezidáig mindnyájan számtalan különleges, érdekes, sőt megdöbbentő élményt hívtunk elő. Számos lenyűgöző szereplőt vontunk életünk színjátékába. Mindezek az emberek és élmények hűen tükrözik a kreativitásunkat. Bár mindnyájan képesek vagyunk létrehozni még jobb és még kielégítőbb valóságokat, mindaz, amit máris tanúsítottunk, kétségtelenül bizonyítja, mennyire erős valójában a lényünk.
  
  
  *
  
  Az életem
  a kreativitásom
  kifejezésre juttatása.

  JANUÁR 9
  
  Az élet egyszerű
  
  
  Az élet sokkal egyszerűbb, mint ahogy a legtöbben gondolnánk. Keményen küzdünk azért, hogy jobbá váljunk, fejlődjünk, tudatra ébredjünk, hogy érvényesüljünk a világban. Szükségünk van arra, hogy lazítsunk, megnyíljunk és átadjuk magunkat a bennünk és körülöttünk lévő életerőnek. Az élet állandóan igyekszik eljuttatni hozzánk mindazt, amit akarunk és amire szükségünk van, ám legtöbbször olyan gyorsan haladunk és olyan komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy észre sem vesszük!
  
  
  *
  
  Nyitott vagyok
  elfogadni mindazt,
  ami ma érkezik hozzám.

  JANUÁR 10
  
  Az igazsághoz egyenes út vezet mindannyiunk számára
  
  
  Az élet bölcsessége mindegyikünkben él, és az út, amely ennek igazságához vezet, minden pillanatban előttünk áll. Az intuíciónk vezérel majd bennünket, ha figyelünk rá és bízunk benne. Ha hagyjuk, lépésről lépésre megmutatja nekünk, mit kell tennünk és mit kell tudnunk életünk minden pillanatában.
  
  
  *
  
  Az intuícióm
  vezérel
  az életemben.

  JANUÁR 11
  
  Az élet felfedezés
  
  
  Az élet - felfedezés. Szabadítsuk fel magunkat és gondoljunk az életre úgy, mint egy felfedezőútra. Hajlamosak vagyunk túl komolyan venni mindent, amit teszünk, és úgy érezzük, hogy minden lépésünkkel közelebb kell kerülnünk az áhított célokhoz. Ha ehelyett úgy gondolunk az életre, mint egy felfedezőútra, nyitottak leszünk arra, hogy mást is kipróbáljunk. Felfedezhetjük az előttünk álló lehetőségeket, feltárhatjuk lényünk sok-sok különböző rétegét. Ez a hozzáállás több lehetőséget teremt a számunkra.
  
  Ha a kipróbált dolgok között akadnak olyanok, amelyek nem okoznak neked örömöt és nem szolgálják a javadat, egyszerűen lépj túl rajtuk. Nem kell feltétlenül befejezni, amit elkezdtél. A felfedezés is elég, amely közben tapasztalatokra teszel szert.
  
  
  *
  
  Hajlandó vagyok
  felfedezni valami
  újat.

  JANUÁR 12
  
  Élj szenvedélyesen
  
  
  Van-e, amit bűntudatból vagy muszájból teszel? Mi lenne, ha megkérdeznéd magadtól, mi az, amit igazán szeretnél megtenni, amire vágysz? Tedd, amit helyesnek érzel, és elégedett leszel. Élj szenvedélyesen és odaadással, úgy, hogy tartalmas és élvezetes legyen.
  
  Ha nem így élünk meg minden pillanatot, miként teremthetünk egy olyan világot, ahol beteljesülés és öröm uralkodik?
  
  
  *
  
  Nincs többé
  muszáj és bűntudat,
  azt csinálom,
  ami örömmel tölt el.

  JANUÁR 13
  
  Spontaneitás
  
  
  A spontaneitás az a képesség, amelynek segítségével meg tudjuk élni a pillanatot, engedjük, hogy energiáink irányítsanak, s teljes odaadással és szabadon haladjunk együtt az életerővel. Csodálatos érzés teljesen átadni magunkat a spontaneitásnak.
  
  Civilizációnk általában többre becsüli a spontaneitásnál a rendszert, a tervezést és a fegyelmet. A spontaneitást a gyerekkornak tulajdonítják. Sokunkat már gyerekkorban a spontaneitásunk megfékezésére kényszerítettek. Felnőttkorban pedig végképp elvárják tőlünk, hogy tudatosan, fegyelmezetten viselkedjünk. Így legtöbben elvesztettük a kapcsolatot az igazi spontaneitásunkkal. A gyógyulás folyamatában nagyon fontos, hogy képes legyél újraegyesülni a természetes spontaneitásoddal.
  
  
  *
  
  Mindennap
  egyre szabadabban és egyre több odaadással
  tanulok meg haladni
  az életerővel.

  JANUÁR 14
  
  A spontaneitás elvesztése hozzájárul a szenvedélybetegségek kialakulásához
  
  
  Az emberek többek között azzal szabadítják fel elfojtott spontaneitásukat, hogy élvezeti szerekhez és gyógyszerekhez menekülnek. Az alkohol és más élvezeti szerek átmenetileg lebénítják a psziché "bíráló" részét, amely arra hivatott, hogy kordában tartsa a társadalmilag talán elfogadhatatlan megnyilvánulásokat. Így ideiglenesen kitörhet a spontán energia. Sajnos, ez a kitörés torz, természetellenes és romboló formában megy végbe, és a végeredmény - további elfojtás. A gyógyulás folyamatában elengedhetetlen, hogy megismerjük a pszichénket és hogy ne engedjük becsapni magunkat a mesterséges anyagokkal. Találjuk meg a támaszt, amelynek segítségével megtanulunk bízni természetes, érző Énünkben, hogy szabadon és egészségesen kifejezésre juttathassuk az életünkben.
  
  
  *
  
  Természetesen, kreatívan,
  egészségesen és spontán
  fejezem ki magam.

  JANUÁR 15
  
  Úgy érezhetjük, hogy a spontaneitással elveszítjük az önuralmunkat
  
  
  Könnyen megriadhatunk a spontaneitástól, mert úgy érezzük, hogy eltávolodunk előre megtervezett eszméinktől, amikor a pillanatban bízva, átadjuk magunkat a szellem átható erejének. A spontaneitás azzal jár, hogy kockázatot vállalunk és megfeledkezünk az önuralomról. Először nehéz feladat ez, különösképpen ha arra tanítottak bennünket, hogy ne bízzunk a spontaneitásban. Ám akkor érezzük a beteljesülést, amikor kapcsolatba lépünk a pillanattal. Ha átadjuk magunkat spontán érzéseinknek, megnyílunk az univerzum előtt és több lehetőséget s nagyobb kreativitást engedünk az életünkbe.
  
  Kezdetben kisebb dolgokban és akkor engedd szabadjára a spontaneitásodat, amikor viszonylag biztonságban érzed magad. Spontaneitásod, amint megtanulsz bízni benne, magától növekedni fog.
  
  
  *
  
  Bízom
  az univerzumban és hagyom,
  hogy átjárjon.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.