Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakti Gawain - Napi útmutató a tudatos élethez/ Január 16-31

2008.02.29

 

JANUÁR 16
  
  A fegyelem segíti az öröm megszületését
  
  
  Vannak, akikben rengeteg spontaneitás lakozik. Túlságosan az érzelmek felől reagálnak az életre, és nagyon gyakran hajlamosak az élvezetek, az örömök hajszolására. Ezek az emberek általában kreatívak, művészi beállítottságúak, lényükkel lenyűgözik a környezetüket. Időnként nehezen viselik a sikertelenséget és a világtól érkező elismerés hiányát, félnek a fegyelemtől és a rendtől, sőt ezek a tulajdonságok nincsenek is meg bennük. Meg kell tanulniuk, hogy a fegyelem elősegíti az öröm megszületését, serkenti a kreativitást, s fokozza az élet élvezését. A fegyelem nem azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek satuba kell zárniuk szellemüket. Inkább azt jelenti, hogy az egyensúlyt meg kell teremteniük az életükben.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  egyensúlyba hozni a fegyelmet
  és a spontaneitást.

  JANUÁR 17
  
  Egyensúly a fegyelem és a spontaneitás között
  
  
  Az életedben együtt van jelen a spontaneitás és a fegyelem. Jó, ha fegyelmezetten és rendszerbe foglalva próbálsz ki valami újat. Ez biztonsággal tölt el és megmutatja a helyes irányt. A fegyelem segíti a tanulási folyamatot. Értelmet ad annak, amit csinálsz, és önbizalommal tölt el. Később, amikor már biztosan kezeled a gyakorlati részleteket, előveheted a spontaneitásodat.
  
  A fegyelem bizonyos technikai eszközöket adhat a kezünkbe, és egyfajta rendszert, amelyek a továbbiakban segítik az alkotó szellemet. Amikor játszani tanulsz valamely hangszeren, először skáláznod kell. Amikor az már tökéletesen megy, átadhatod magad a spontaneitásnak, hogy kifejezhesd az érzéseidet és improvizálhass, így engedve keresztüláramolni magadon a szellemet.
  
  
  *
  
  A fegyelem és a spontaneitás
  segítségével
  kreatívan fejezhetem ki
  magam.

  JANUÁR 18
  
  Teremts pozitív rendszert az életedben
  
  
  Akár több spontaneitásra, akár több fegyelemre van szükséged az életedben, úgy találod meg közöttük az egyensúlyt, ha rendszert állítasz fel. Mindegyikünknek szüksége van arra, hogy mindennap valamennyi időt munkával, valamennyit szórakozással töltsünk, és hogy időt szakítsunk az ellazulásra. Időre van szükségünk feladataink elvégzésére és arra is, hogy meghitt órákat töltsünk el a szeretteinkkel. Legtöbbünknek kissé nehezen sikerül felállítania a helyes egyensúlyt. Készítsünk egy napra és egy hétre szóló időbeosztást, amely lehetővé teszi valamennyi alapvető szükségletünk kielégítését.
  
  
  *
  
  Kiegyensúlyozott
  időbeosztást készítek
  magamnak.

  JANUÁR 19
  
  Találd meg saját ritmusodat

  
  
  Nagyon fontos, hogy olyan időbeosztást készíts magadnak, amely valóban azt nyújtja neked, amit akarsz. Így eszedbe sem jut fellázadni ellene. Ha a napi- vagy hetirended csak a kötelességeidet tartalmazza, és kimarad belőle, amit Te akarsz csinálni, dobhatod sutba az egészet úgy, ahogy van. Építs be "üres" vagy "nyitott" időszakokat, és hagyj teret a spontaneitásnak is. Arra törekszel, hogy szabadjára engedd a kreativitásodat, hát ne igyekezz elfojtani.
  
  Készíts listát mindazokról a dolgokról, amelyek kivételesen fontosak a számodra, és jelöld meg azt is, hogy mennyi időre van szükséged az elvégzésükre. Vedd figyelembe a kötelezettségeidet és a körülötted lévő emberek szükségleteit is. Majd az egészet szerkeszd össze hetirenddé. Találd meg saját ritmusodat. Tedd azt, ami a hasznodra válik, ami kiegyensúlyozottá tesz és hozzájárul ahhoz, hogy jó közérzeted legyen.
  
  
  *
  
  Egyensúlyt teremtek
  a munkám és a kikapcsolódás között,
  másokkal és önmagammal
  szembeni kötelezettségeimben.

  JANUÁR 20
  
  A tökély a folyamatban van
  
  
  Az emberi lét természeténél fogva tele van sebezhető felülettel, megpróbáltatással és tévedéssel, s ezenkívül tanulással. Ha elvárjuk magunktól, hogy tökéletesen viselkedjünk vagy tökéletes eredményeket érjünk el, messze kerülünk a valóságtól.
  
  Ne arra összpontosítsuk a figyelmünket, hogy megpróbálunk tökéletes eredményeket elérni vagy tökéletes mércéknek megfelelni. Ismerjük fel, hogy a tökély eleve a folyamatban vagy az utazásban van. Az életerő hihetetlen teljességgel bír. Amint megtanultuk felismerni és követni az életerőt, látni fogjuk a folyamat tökéletességét: azt, hogy minden, amit meg kell tanulnunk, csodálatos módon eljut hozzánk - meglepetésszerűen és váratlanul.
  
  
  *
  
  Elfogadom
  a folyamat tökéletességét.

  JANUÁR 21
  
  Bízz a felsőbb erődben
  
  
  Mindnyájunkban működik egyfajta született felsőbb intelligencia. Tudja, mi a dolga, s pillanatról pillanatra arra törekszik, hogy mutasson nekünk valamit, irányítson, tanítson és szeressen bennünket. Igyekszik segíteni nekünk, hogy válhassunk azzá, amire hivatva vagyunk. Ennek érdekében keresztülvezet bennünket a gyógyító folyamatunkon. Lehet, hogy időnként zavarónak érezzük e folyamatot, ám végül látni fogjuk, hogy az utazásunk során megtett valamennyi lépés szükséges és tökéletes volt.
  
  
  *
  
  Felismerem és elfogadom
  a felsőbb erőmet.
  Bízom benne
  és támaszkodom rá.

  JANUÁR 22
  
  Máris ott vagyunk, ahol lennünk kell
  
  
  Emberi lények lévén állandóan igyekszünk valahova. Sokan közülünk egyfajta sikerre vágynak, ami - úgy gondolják - meghozza nekik a boldogságot és a világ elismerését. - Még a személyes fejlődés és tudatosodás folyamatában részt vevők közül is sokunkra vonatkozik, hogy nem ott akarunk lenni, ahol vagyunk - valami jobb felé igyekszünk. Azt hisszük, hogy ha elérkezünk arra a bizonyos helyre, valahogy minden rendben lesz. A tudatosságot mégsem lehet valahol másutt meglelni - akkor jön létre, ha tisztán látjuk, hogy hol tartunk épp most.
  
  Ha máshová igyekszünk, a folyamat értékei könnyen elkerülhetik a figyelmünket. Amikor magát a folyamatot kezdjük élvezni, felhagyunk az aggódással és teljesen elmerülünk az előttünk nap mint nap, pillanatról pillanatra kibontakozó lenyűgöző utazásban.
  
  
  *
  
  Ma nem igyekszem
  máshová. Arra összpontosítok,
  hol vagyok most és azt tudatosítom
  magamban.

  JANUÁR 23
  
  Diákok vagyunk

  
  
  Mindnyájan hajlamosak vagyunk arra, hogy kritizáljuk önmagunkat. Remekül felismerjük a bennünk lévő rosszat vagy a hiányosságainkat. Folyton ostorozzuk magunkat azért, hogy nem csinálunk mindent helyesen és azért, mert még mindig nem vagyunk tökéletesek. Eléggé fájdalmas így élni. Ha állandóan ostorozod magad, semmit sem fogsz megtanulni. Pedig azért vagyunk itt, hogy tanuljunk. Benn ülünk az iskolapadban, gyerekek vagyunk. Már most világosan gondolkodó emberek vagyunk, különben nem volnánk itt.
  
  
  
*
  
  Az élet az iskolám,
  és azért vagyok itt,
  hogy tanuljak.

  JANUÁR 24
  
  Él benned egy bölcs

  
  
  Él benned egy bölcs. Ő a magasabb ÉN-ed. Mindig veled van, minden pillanatban, még ha nem is érzed állandóan a jelenlétét. Merüljünk önmagunkba és kérjünk irányítást, igazságot, támogatást, szeretetet és bátorítást - mindazt, amire szükségünk van. Ha irányításra van szükségünk, nyomban megkapjuk. Bár nem mindig úgy érkezik hozzánk, ahogy képzeljük, de mindig elér bennünket.
  
  
  
*
  
  Intuitív bölcsességem
  vezérel lépésről lépésre
  egyedülálló utamon.

  JANUÁR 25
  
  Az üzenetek mind itt vannak körülöttünk
  
  
  A világegyetemből érkező üzenetek rendkívüli utakon érkeznek hozzánk. Egészen hétköznapi és nagyon különleges dolgok is történhetnek, hogy megmutassák neked azt, amit a lelked próbál közvetíteni neked. Talán el kellene engedned valamit a racionális beállítottságodból, mert akkor megszülethet benned az a gondolat, hogy létezik egy felsőbb erő, amely jól tudja, mit miért csinál és próbál érintkezésbe lépni veled. Azonban, ha megnyílsz és elfogadod annak gondolatát, hogy egy felsőbb erő próbál vezetni téged, üzenetek fognak érkezni intuíciódon, álmaidon keresztül pusztán onnan, hogy figyeled életed eseményeit.
  
  
  *
  
  Tudatosan
  befogadom a világegyetemből érkező
  valamennyi üzenetet.

  JANUÁR 26
  
  Az élet sohasem sugallja azt, hogy valami baj van velünk
  
  
  A világegyetem mindig igyekszik megmutatni nekünk, hogy miként lehetünk többek annál, mint amik vagyunk. A fájdalmas leckék, amelyeket megélünk, elkerülhetetlenül azt bizonyítják, hogy nem bízunk önmagunkban, vagy azt, hogy nem szeretjük magunkat, vagy azt, hogy nem fejezzük ki őszintén magunkat és nem bánunk önmagunkkal méltó módon. Valamiért nem becsüljük eléggé az önmagunkkal meglévő kapcsolat értékét. A világegyetem megmutatja nekünk, miként juttathatjuk kifejezésre az erőnket, az igazságunkat, a kreativitásunkat, hogyan szerethetjük önmagunkat és hogyan bízhatunk önmagunkban még jobban.
  
  
  
*
  
  Becsülöm magamat
  azért, ami vagyok. Nap mint nap
  egyre inkább önmagam leszek.

  JANUÁR 27
  
  Fogadd magadhoz a nehéz időket is
  
  
  Fogadd el azt, ami ma érkezik hozzád. Mindenben óriási gazdagságra lelhetsz, még azokban az időszakokban is, amelyek kellemetlennek látszanak a számodra. Persze szeretnénk mielőbb túllenni ezeken az időszakokon, ám valahányszor fájdalmas, zavarbaejtő, komor vagy nehéz élményekben van részünk, egy kicsit könnyebben tudunk bízni abban, hogy végül pozitív eredményre jutunk.
  
  Amikor már úgy érzed, hogy maga a folyamat lebilincsel, mindent tanulási élményként használhatsz majd. Nem kell sok idő, és úgy nézhetsz egy bizonyos helyzetet, hogy felfedezed: miért kell megélned, s mit nyersz belőle.
  
  
  *
  
  Befogadom az élményt most,
  mint a tanulási folyamat részét.

  JANUÁR 28
  
  Minden nap tele van ajándékkal
  
  
  Minden egyes nap teli van számtalan leckével és tanítással, ám ezek igazából ajándékok, csak álruhába bújtatva. Eleinte gyakran ellenállunk ezeknek az élményeknek, s azt kívánjuk, bárcsak valami más történne helyettük! Tanuljuk meg azt mondani magunknak, hogy "Az élettől most ajándékot kapsz" és a tanulási folyamat máris könnyebbé válik. Folytassuk így: "Az élet olyasmit tanít meg neked önmagadról, amit igazán meg akarsz tanulni. Látod, milyen messzire jutottál! Milyen sokat tanultál máris! Most pedig itt van előtted a következő, amit meg kell tanulnod." Néha fájdalmasnak érezzük ezeket az élményeket, ám ha gyógyulást hoznak számunkra, felismerjük bennük az ajándékot és hálásak vagyunk érte.
  
  
  *
  
  Milyen ajándékokat
  kapok a világegyetemtől ma?
  Mit kell megtanulnom?

  JANUÁR 29
  
  Keresd meg a humort az életben
  
  
  A világegyetemnek igen jó humorérzéke van, ha hajlandó vagy azt észrevenni. Amint úgy tekintesz az életedre mint utazásra, amely egy különleges rendeltetésű rendszert bontakoztat ki előtted, meglátod benne a világmindenség kezét, ahogy tréfálkozva, játékosan, sőt csínytevően irányítja azt. Az események egybeesnek, vagy egymás mellé sorakoznak, vagy ironikus fordulatot vesznek, csak nyitottnak kell lenned, hogy ezt észrevedd.
  
  
  *
  
  Amint
  megnyílok a világegyetemben meglévő
  játékosság előtt,
  sok mindenben meglátom a humort.

  JANUÁR 30
  
  Kérdezz a felsőbb erődtől
  
  
  Amikor bizonytalannak érzed magad és nem látsz tisztán, amikor nem tudod, merre indulj, vagy mire van szükséged, vagy mit kellene megtanulnod, egyszerűen csak kérdezz. Ez legtöbbször nem jut eszünkbe, holott nagyon fontos. Naponta rendszeresen kérdezd meg, hogy merre kell indulnod, vagy mit lenne fontos tudnod, vagy mit tanulsz ebből a tapasztalatból. Csak kérdezz és légy nyitott a válaszokra. Ha továbbra is bizonytalan vagy, kérj egy jelet. Légy nyitott bármire, ami érkezik hozzád.
  
  
  *
  
  Amikor a felsőbb erőmet
  kérdezem, a válasz elérkezik
  hozzám.

  JANUÁR 31
  
  Szeresd magadat

  
  
  Szeresd magadat, amiért volt bátorságod elérkezni a fizikai síkra és nekivágni ennek az igen nehéz utazásnak. Szeresd magadat azért a kapcsolatért, amely a világegyetem erejéhez köt. Szeresd magadat a sebezhetőségedért, a tétovaságodért, sőt a tudatlanságodért, hiszen mindez csodálatosan emberi. Szeresd magadat azért a gyermekért, aki vagy. Itt állsz ártatlanul, hogy tanulhass és fejlődhess.
  
  
  *
  
  Szeretem
  és tisztelem
  magamat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.