Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakti Gawain - Napi útmutató a tudatos élethez/ március 1-15

2008.02.29

  MÁRCIUS 1
  
  Engedd kiáradni az érzéseidet
  
  
  Nagyon kevesen képesek természetesen és egészségesen bánni az érzéseikkel. Olyan társadalomban élünk, amely retteg az érzésektől. Mindannyian megtanultuk, hogyan kell tagadni, elfojtani, manipulálni vagy megváltoztatni az érzéseinket. Megrekedünk abban, hogy makacsul ragaszkodunk bizonyos emocionális beidegződéseinkhez, mert ismerjük őket és velük biztonságban érezzük magunkat. Viszont nem tudjuk, hogyan kell elfogadni és tiszteletben tartani az érzéseinket. Nem engedjük, hogy keresztüláradjanak rajtunk a maguk természetes ritmusában.
  
  
  *
  
  Megtanulok
  bízni
  érzéseim ritmusában.

  MÁRCIUS 2
  
  Az érzések szeszélyesek, akár az időjárás
  
  
  Az érzések szeszélyesek, akár az időjárás - folyton változnak és átalakulnak: néha komorak, néha vidámak, időnként zabolátlanok és feszültek, máskor nyugodtak és csendesek. Ha megpróbálunk ellenállni az érzések megélésének, az olyan, mintha az időjárást akarnánk befolyásolni. Nincs értelme, a végén csalódni fogunk! Különben is, ha életünk csupa verőfényes napsütés, s a hőmérséklet állandóan huszonöt fok körül van, egy idő után szörnyű unalmassá válik. Ha nemcsak a napsütést tudjuk értékelni, hanem az eső, a szél és a hó szépségét is, megtapasztaljuk az élet teljességét.
  
  
  *
  
  Elfogadom és megbecsülöm
  belső "időjárásom"
  minden változását.

  MÁRCIUS 3
  
  Az emócióidat nem változtathatod meg akarattal
  
  
  A mentális és az emocionális szintek működése között óriási különbség van. Mentális szinten bizonyos mértékig képes vagy uralkodni magadon. Elhatározhatod, hogy gondolataidat valamilyen mederbe tereled egy számodra fontos időszakban. Azonban az emócióidat nem tudod megváltoztatni akarattal. Az érzelmekkel nem lehet mást tenni, mint elfogadni, megélni és kifejezni őket. Ez a kulcsa annak, hogyan bánjunk az emócióinkkal. Az nem baj, ha megváltoztatjuk a gondolatainkat, de az baj, ha az érzelmeinket próbáljuk megváltoztatni.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  megérezni és kifejezni
  az emócióimat.

  MÁRCIUS 4
  
  Nem kényszeríthetsz magadra bizonyos érzelmeket
  
  
  Az öröm, a szeretet és az úgynevezett "pozitív" érzelmek körüli legnagyobb félreértés abból fakad, hogy azt képzeljük, lehetünk boldogok vagy szerethetünk azáltal, hogy megpróbáljuk vagy akarjuk. Az emberek közvetlenül próbálnak eljutni ezekhez a tapasztalatokhoz. Nem akarnak érezni szomorúságot vagy félelmet, csak örömöt és szeretetet.
  
  Sajnos, akaratból egyetlen igazi érzelem sem fakad. Előidézni sem tudod. A szeretet, az öröm természetesen születik abból, hogy teljes mélységéig megéled az összes emóciódat, begyógyítod érzelmi sérüléseidet, valamint elfogadod és kifejezed minden tulajdonságodat.
  
  
  *
  
  A szeretet és az öröm
  természetesen születik meg abból,
  hogy elfogadom az összes többi érzésemet.

  MÁRCIUS 5
  
  Nincsenek negatív érzelmek
  
  
  Nincs negatív érzés. Azokat az érzéseket nevezzük negatívnak, amelyeket félünk szabadon megtapasztalni. Valamennyi érzés az élet természetes részét képezi, amelyeknek természetes szerepük van az életünkben. Ha elfogadjuk őket annak, amik valójában, viszonylag gyorsan áthaladnak rajtunk, és tanulunk valamit ebből a tapasztalatból.
  
  Ha egy érzést megpróbálunk kikerülni, elfojtani vagy elpalástolni, az bennünk reked. Hatalmas erőre tesz szert és gátat emel a többi érzésünk elé. Valahányszor megkísérlünk kikerülni egy úgynevezett negatív emóciót, mindig egyre jobban lezárjuk magunkat. Így megtagadjuk magunktól a pozitív érzelmeket is.
  
  
  *
  
  Megengedem magamnak,
  hogy megéljem
  az összes érzelmemet.

  MÁRCIUS 6
  
  Hogy megérezd az örömöt, érezd át a szomorúságod
  
  
  Ha szeretnéd, hogy több öröm érjen az életben, feltétlenül meg kell tapasztalnod a szomorúságodat is. Ha magadba fojtod a szomorúságod, akkor nehéz érzést cipelsz a szívedben, és kísérletedet, hogy boldog légy és élvezd az életet, komolytalannak érzed majd. Ha egy régi szomorúságot hordozol belül, amelyet sohasem engedtél magadnak megtapasztalni, merülj el benne. A könnyek az élet folyói, amelyek megfürdetik a sebeinket és elmossák a fájdalmunkat. Ha átérezzük a szomorúságunkat, szívünk megnyílik a szeretet előtt, és magunk is szeretetet tudunk adni. Életünkbe biztosan elérkezik az öröm, ha engedjük, hogy az élet folyója hömpölyögjön keresztül rajtunk.
  
  
  *
  
  Hajlandó vagyok
  átérezni a szomorúságomat
  és az örömömet.

  MÁRCIUS 7
  
  Engedd át magad a fájdalomnak
  
  
  A fájdalom az az emóció, amelyet akkor érzünk, ha elveszítünk valakit vagy valamit, akit vagy amit szerettünk. Ha kisebb vagy súlyosabb veszteség ért, életbevágóan fontos, hogy átengedd magad a fájdalomnak. Ha az adott pillanatban teljesen megélted és kifejezted a fájdalmat, megtapasztalod a belső béke érzését. A fájdalom hullámokban érkezik, így lehet, hogy végig kell menned ezen a folyamaton. Súlyosabb veszteségeknél - egy szeretett személy halála vagy egy fontos kapcsolat vége - az évek múlásával a hullámok egyre ritkább időszakokban érkeznek. Ha megéled a fájdalom teljes folyamatát, fokozatosan elengeded a múltat és megnyílsz az életedbe érkező új csodák előtt.
  
  
  *
  
  Átengedem magam a veszteségek
  okozta fájdalomnak. Ha eljön az ideje,
  fokozatosan elengedem a múltat
  és örömmel nézek a jövő elé.

  MÁRCIUS 8
  
  Ha utat engedsz a haragodnak, jobban tudsz szeretni is
  
  
  Ha jobban akarsz szeretni, engedd magad haragudni is. Ha félsz a haragtól, keress magadnak egy jó terapeutát - aki nem fél a haragodtól! -, hogy segítsen neked biztonságosan, konstruktívan megtapasztalni és kifejezni a haragodat. A harag felszíne alatt mindig valamilyen rossz élmény rejlik: megbántottak vagy elvesztetted az erődet. Amikor feltárod és kifejezed a sérelmet, elkezdődik a gyógyulás. Amikor megtanulod egyenesen kinyilvánítani az igényeidet és érzéseidet, a harag csökken benned. A végén már szeretetet és odaadást érzel az iránt, akire haragudtál.
  
  Természetes állapotunk a szeretet, amelyet ne gátoljunk elfojtott érzelmekkel. Lelkünkben eredendően szeretet van. Ha megbékélünk az érzéseinkkel és megszeretjük őket, felismerjük mások lényét is, és szeretetet fogunk érezni irántuk.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  helyesen és konstruktívan
  átérezni és kifejezni a haragomat.

  MÁRCIUS 9
  
  Az érzések fizikai jellegűek is
  
  
  Valahányszor nem engeded meg magadnak, vagy valaki/valami meggátol abban, hogy teljesen megtapasztalj, átérezz egy emóciót, és megéld azt, az emóció energiája megbénul és mintegy "vesztegzár" alá kerül a testedben. Ott marad, amíg vissza nem térsz hozzá és újra meg nem tapasztalod. Ilyenkor az energiazár megnyílik, s a test szabaddá válik és megtisztul. Tulajdonképpen az összes testi betegség a szervezetünkben kialakuló energiazárlatokból ered, olyan energiarendszerekből, amelyek kapcsolódnak emocionális rendszereinkhez.
  
  
  *
  
  Átérzem és felszabadítom
  a testemben felgyülemlett
  összes energiát.

  MÁRCIUS 10
  
  Tiszteld a félelmed

  
  
  Sokan nem akarnak tudomást venni a félelmükről, vagy szeretnének megszabadulni tőle, mert úgy vélik, a félelem akadályt gördít a bizalom, a kitárulkozás és a szabadság elé, amelyeket igazán szeretnének.
  
  Ám mint ahogy minden, ami része a tapasztalásunknak, a félelem is tiszteletet és megbecsülést érdemel. Okkal van jelen, és életünk nélkülözhetetlen része. Ne akarjunk megszabadulni tőle, inkább fogadjuk el és éljünk együtt vele! Csupán egyetlen dologtól kell félnünk: a félelemtől való félelemtől.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  elfogadni és tiszteletben tartani
  a félelmeimet.

  MÁRCIUS 11
  
  A félelemre kellő időben és helyen szükség lehet
  
  
  A félelemnek és a szeretetnek két megfelelője van metafizikai értelemben: az összehúzódás és a kiterjeszkedés. A félelem alapjában véve összehúzódás. Hátrálás és elhúzódás valamitől. A félelem lehet nagyon szükséges érzés. Ha megérintünk valami forrót, testünk összerándul, így védekezik a sérülés ellen. A félelem természetes és helyénvaló szerepe az, hogy visszafogjon bennünket valamitől. Azért van rá szükség, hogy óvatosan közelíts egy helyzethez, amíg meg nem érted a lényegét és át nem látod, miként kezeld helyesen és biztonságosan.
  
  
  *
  
  Milyen félelmeim vannak?
  Lehet, hogy valamelyikükben helyénvaló
  figyelmeztetés rejlik?

  MÁRCIUS 12
  
  Rengeteg belső énünk van
  
  
  Legtöbben azt hisszük, hogy személyiségünk egységes, szilárd és összefogott, ezért csodálkozunk azon, hogy miért érezzük magunkat időnként szétesettnek. Egyik nap így érzünk, a másik nap amúgy. Néha egyik percről a másikra érzéseink homlokegyeneset megváltoznak. Valójában nagyon sok ember lakozik bennünk, rengeteg különböző szereplő. Ezeket tekinthetjük alszemélyiségeknek, vagy éneknek, vagy a személyiségünkben lévő különböző hangoknak. Hogy megértsük belső konfliktusainkat és ingatagságainkat, meg kell ismernünk ezeket a belső éneket.
  
  
  *
  
  Felfedezem
  sok-sok belső
  énemet.

  MÁRCIUS 13
  
  A legfontosabb lépés - a tudatosság
  
  
  A tudatépítés folyamata magában foglalja a sok belső énünk megismerését és egyensúlyba hozását, valamint beillesztésüket személyiségünkbe és életünkbe. A legfontosabb és legnehezebb lépés, hogy tudatosítsuk őket és elismerjük mint egyéni hangokat. Amint kifejlesztettük ezt a tudatosságot, többé már nem kerülhet előtérbe valamelyik énünk, és nem irányíthat öntudatlanul bennünket. Ennélfogva valóságos, tudatos döntéseket tudunk hozni az életünkben.
  
  
  *
  
  Tudatosítom
  magamban
  belső hangjaimat.

  MÁRCIUS 14
  
  Minden énnek önálló célja van
  
  
  Minden egyes alszemélyiségünknek önálló igény- és vágyrendszere van, saját szempontja és véleménye. Ezek gyakran szöges ellentétben vannak egymással. Például egyik énünk azt hiszi, hogy a legfontosabb a kemény munka és a siker. Ha ez az énünk nem tudatosan irányítja a lényünket, állandóan dolgozunk. Az ezzel ellentétes énünk viszont nem kíván mást, mint pihenni, kikapcsolódni, ellógni az időt és élvezni az életet. Mindkét hangunk fontos, mindkettőnek megvan az értéke az életünkben. Az a feladatunk, hogy megtaláljuk a kettő közötti helyes egyensúlyt.
  
  
  *
  
  Egyensúlyt
  teremtek ellentétes
  éneim között.

  MÁRCIUS 15
  
  Elemi éneink és megtagadott éneink
  
  
  Eddigi életünk során elválaszthatatlanul azonosultunk bizonyos alszemélyiségeinkkel. Öntudatlanul hagyjuk, hogy irányítsák életünket és döntsenek helyettünk. Ezeket nevezzük elemi éneknek. A velük ellentétes alszemélyiségek gyakran elfojtottak vagy fejletlenek. Ezeket nevezzük megtagadott éneknek.
  
  Például lehetséges, hogy elemi éneid szervezettek, rendszeretők és előrelátóak. Megtagadott éneid ezzel szemben lehetnek kreatívak, kaotikusak és spontának. (Vagy pont fordítva). Lehet, hogy elemi éneid háttérben vannak és pihennek, míg megtagadott éneid előretörőek és céltudatosak. (Vagy éppen fordítva). Elemi éneid lehetnek komolyak és felelősségteljesek, míg megtagadott éneid játékosak és gondtalanok.
  
  
  *
  
  Melyek az elemi éneim?
  Melyek a megtagadott éneim?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.