Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakti Gawain - Napi útmutató a tudatos élethez/ március 16-30

2008.03.16

  MÁRCIUS 16
  
  Egyensúly
  
  
  Amint egyre inkább tudatában leszel elemi éneidnek, már nem azonosulsz velük gondolkozás nélkül. Észreveszed, hogy egyre jobban kezdesz megnyílni megtagadott éneid előtt. A többi éned is előjön, hogy nagyobb teret kapjon az életedben.
  
  Egyszer csak észreveszed, hogy életed minden aspektusa fokozatosan egyensúlyba kerül, amint hagyod, hogy a folyamat a maga természetes útján menjen végbe.
  
  
  *
  
  Életem
  minden területén
  egyre nagyobb egyensúly van.

  MÁRCIUS 17
  
  Tiszteld az összes énedet
  
  
  A bennünk lakozó valamennyi ember, a különféle éneink mind lényeges részünket képezik. Nagyon fontos, hogy mindegyiket megismerjük és tiszteljük. Ezek alkotják személyiségünknek egy-egy aspektusát, meg kell tanulnunk felfedezni, megismerni, tisztelni és megbecsülni őket. Ha megismerjük és teret engedünk a bennünk lévő összes alszemélyiségnek, kiegyensúlyozottá válunk. Egy polaritásnak nem csupán az egyik oldalával kell azonosulnunk. Az a legideálisabb, ha igyekszünk feltárni polaritásaink mindkét oldalát, hogy képesek legyünk éppen a megfelelő pillanatban előtérbe hozni a különböző éneinket.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  tisztelni és becsülni az összes énemet,
  amint felfedezem
  és megismerem őket.

  MÁRCIUS 18
  
  Mindegyik hangod fontos
  
  
  Lehet, hogy eleinte nehezen fogadjuk el egyik vagy másik belső énünket. Például kiderülhet, hogy van bennünk egy dühös hang is, s ettől zavarba jövünk. A hang pedig egyre dühösebbé válik, mert évek óta elnyomtuk, és megpróbáltunk úgy tenni, mintha nem is létezne. Sohasem hallgattuk meg, így esélye sem volt, hogy tudomásunkra hozza az érzelmeit. Itt az ideje, hogy keresni kezdjük azokat a biztonságos, megnyugtató és helyes eszközöket, amelyek segítségével megtapasztalhatjuk és kiélhetjük a haragunkat. A harag felszíne alatt egy öntudatos ént találunk, amely igyekszik gondoskodni rólunk. Kiáll értünk, határokat szab és követeli, amire szükségünk van. Fontos hang ez, feltétlenül életünk részét kell képeznie.
  
  
  *
  
  Elfogadom az összes
  belső hangomat.

  MÁRCIUS 19
  
  Mindegyik énem ajándékot tartogat számomra
  
  
  Minden egyes belső jellemvonásnak helye van az életünkben és mindegyik valamilyen ajándékot tartogat számunkra. Nincs olyan részünk, amely alapvetően rossz. Ha azzal az alszemélyiséggel azonosulsz, amely adni szeret másoknak, könnyen megtagadhatod önző énedet, mert rossznak hiszed. Viszont az önző éned nélkül könnyen válhatsz önfeláldozó mártírrá, vagy olyasvalakivé, aki csak másokkal törődik, de önmagával nem. Ha teret engedsz annak az énednek, amely odafigyel belső szükségleteidre, attól még nem válsz önző emberré. Ez az éned segít neked céljaid megvalósításának a felelősségét vállalni, s így megteremteni számodra az egyensúlyt. Ismerjük meg, fogadjuk el és szeressük valamennyi aspektusunkat, hogy értékelni és használni tudjuk minden egyes ajándékukat.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  észrevenni az ajándékokat,
  amelyeket az éneim
  felajánlanak nekem.

  MÁRCIUS 20
  
  Tekintsd éneidet úgy, mint egy családot

  
  
  Belső éneid megismerésének egyik módja, hogy egyfajta belső családodnak tekinted őket. Mint a legtöbb családban, itt is vannak nézeteltérések, de van rengeteg szeretet is. Engedd, hogy belső családod minden egyes tagja eljátssza a szerepét, megnyilvánuljon és megbecsülést kapjon azért a szerepért, amelyet a családban játszik. Ennek eredményeképpen a családban belső harmónia alakul ki.
  
  
  *
  
  Megbecsülöm
  és tiszteletben tartom
  belső családom minden tagját.

  MÁRCIUS 21
  
  Tekintsd éneidet úgy, mint egy testületet

  
  
  Hogy jobban el tudd képzelni belső éneidet, fordulhatsz egy másik érdekes metaforához is - tekintsd őket egy testületnek. Ha egy testületnek képzeled magad, magyarázatot kaphatsz arra, miért olyan nehéz időnként döntened vagy befejezned egy munkát. Tudjuk, mivel jár az, ha egy döntést testületileg hoznak meg. A testület tagjai mind-mind mást akarnak, így gyakran nehezen vagy egyáltalán nem születik eredmény. Ha megismered belső testületed tagjait és hagyod őket világosan kifejezni magukat, akkor te mint tudatos ember képes leszel magad dönteni, és nem engeded meg egyik énednek sem, hogy egy adott pillanatban átvegye az irányítást.
  
  
  *
  
  Hagyom felszólalni
  belső testületem valamennyi tagját,
  ezután én döntök.

  MÁRCIUS 22
  
  A védelmező ellenőr

  
  
  Alszemélyiségeink nagy része védekezőrendszer. Azért fejlesztettük ki őket, hogy létezni tudjunk a világban. Például a védelmező ellenőrünk egy konzervatív hang, amely igyekszik megvédeni bennünket. Biztonságunk megóvásának érdekében a helyes szabályok követésére és a megfelelő viselkedésre késztet bennünket. Ez az énünk nem hajlandó sem fejlődni, sem megváltozni, mert akkor érzi magát biztonságban, ha a megszokott módon cselekszik. Gyengéden nyugtassuk meg, hogy a változások, amelyeket teszünk, se nem ostobák, se nem veszélyesek.
  
  
  *
  
  A fejlődés és változás
  nem jár számomra
  veszéllyel.

  MÁRCIUS 23
  
  A kedveskedő

  
  
  A kedveskedő képviseli belső világunknak azt a részét, amely olyan viselkedésre próbál késztetni bennünket, hogy mindenki kedveljen, becsüljön minket, és soha ne okozzunk senkinek szomorúságot. A kedveskedő énünk mesteri fokon tudja kitalálni, mire van szükségük másoknak, és igyekszik meg is adni azt nekik. A kedveskedő mindent a szeretetért és az elismerésért csinál. De sajnos, visszatart bennünket attól, hogy az igazi érzéseinket és gondolatainkat fejezzük ki, ha arra gyanakszik, hogy valaki, aki fontos számunkra, esetleg nem ért egyet velünk vagy szomorú lesz miattunk. Minél jobban megtanuljuk szeretni és becsülni magunkat, annál kevésbé fog aggodalmaskodni a kedveskedő amiatt, hogy mit gondolnak rólunk a többiek.
  
  
  *
  
  Szeretem
  és becsülöm
  magamat.

  MÁRCIUS 24
  
  A maximalista

  
  
  Sokan úgy véljük, hogy tökélyre kell törekednünk. Ezt egy erős belső hang sugallja nekünk, amelyet úgy nevezünk: maximalista, azaz a tökéletesre törő. A maximalistának az a dolga, hogy hihetetlenül magas mércét állítson fel mindenre, ami ránk vonatkozik: külsőnkre, viselkedésünkre, munkánkra és minden egyébre, ami az életünkhöz kapcsolódik. Maximalista hangunk pozitív irányba vezethet minket, ám olyan magas mércét is felállíthat, amelyet lehetetlen elérni.
  
  
  *
  
  Nem kell tökéletesnek lennem.
  Meg sem próbálom, mert nincs szükségem rá.
  Elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok.

  MÁRCIUS 25
  
  A maximalista szeretetre vágyik
  
  
  A belső maximalista gyerekkorunk óta ott él bennünk. Abban bízunk, hogy ha el tudunk érni valamilyen magas szintre, szeretetet és megbecsülést kapunk - mindazt, amit nem kaptunk meg gyerekkorunkban. Fogalmazzuk meg magunkban a maximalista céljait, amelyeket nem kevés erőfeszítéssel szeretne megvalósítani. Ezután válasszunk a valósághoz közelebbi, megvalósíthatóbb és helyénvalóbb célokat és mércéket, és tanuljuk meg olyannak szeretni magunkat, amilyenek vagyunk.
  
  
  *
  
  Szeretem magamat olyannak,
  amilyen vagyok. Valóságos és
  elérhető célokat választok.

  MÁRCIUS 26
  
  A noszogató

  
  
  Belső "noszogatónk" arra késztet bennünket, hogy a lehető legtöbbet vigyük véghez. Imád feladatlistákat készíteni és úgy érzi, hogy az ő legfontosabb feladata az, hogy mindezt el is végeztesse. Akárcsak a maximalista, nincs tisztában azzal, hogy amit követel, lehetetlen. Nem látja meg az élet más, nem kevésbé fontos részeit, mint amilyen a kikapcsolódás vagy a meghittség. A noszogató megerősítést kap a társadalmunktól, ahol a termelékenységre és a teljesítményre helyezik a hangsúlyt.
  
  Ha tudunk belső noszogatónkról és némileg elkülönülünk tőle, életünk gyökeresen megváltozhat.
  
  
  *
  
  Nem hagyom noszogatni magam.
  Céljaimat az életben nyugodt tempóban
  is elérhetem.

  MÁRCIUS 27
  
  A belső kritikus

  
  
  A belső kritikus az a hang, amely állandóan a tudomásunkra hozza, mit csinálunk rosszul, milyen elvárásoknak nem feleltünk meg, milyen hibákat követtünk el idáig és valószínűleg miket fogunk elkövetni a jövőben, milyen szörnyen nézünk ki, és egészében véve, mennyire nem vagyunk jók semmire! Sok ember öntudatlanul hagyja, hogy életét a kritikus irányítsa (vagy a maximalista-noszogató-kritikus elegye). Nagy megkönnyebbülést érzünk majd, amikor szert téve némi tudatosságra, különválunk a kritikustól és rájövünk, hogy amit mond, nem feltétlenül igaz.
  
  
  *
  
  Nincs
  velem
  semmi baj!

  MÁRCIUS 28
  
  A belső kritikus védelmezni próbál téged
  
  
  A belső kritikusnak az a dolga, hogy megvédje a gyermeket egy olyan viselkedéstől, amely a külvilág bírálatát, támadását, büntetését, visszautasítását vagy elzárkózását váltja ki. Ez a kritikus a gyerekkorban elszenvedett bírálatok eredményeképpen született meg bennünk. Belső kritikusunkban egyesült mindaz, amit a szüleink, rokonaink, más tekintéllyel bíró emberek vagy az elöljáróink kifogásoltak bennünk. Most, hogy felnőtté váltunk, többé nem feltétlenül szükséges vagy helyénvaló, hogy a belső kritikusunk irányítson bennünket. Egy nagyhangú belső kritikus, aki szünet nélkül mondogatja, mik a hibáink és mennyire alkalmatlanok vagyunk, állandósítja bennünk az alacsony önbecsülést és az önbizalom hiányát.
  
  Ideje, hogy megismerjük belső kritikusunkat és ne engedjük, hogy ő irányítsa automatikusan az életünket. Időbe telik, amíg sikerül elcsitítani a belső kritikust, de nem lehetetlen és mindenképpen megéri, hiszen életünk ekkor csodálatos fordulatot vesz.
  
  
  *
  
  Tudatosítom
  magamban
  a belső kritikust.

  MÁRCIUS 29
  
  A belső kritikus megnyugtatása
  
  
  A belső kritikus megnyugtatása - óriási kihívás. Semmi értelme, hogy megpróbáld elhallgattatni - csak még hangosabbá válik. A megoldás kulcsa - a tudatosítás. Első lépésként ismerd fel hangját, halld meg, amit közöl veled, és próbálj meg eljutni ahhoz az állapotodhoz, amelyben akkor voltál, amikor gyermekkorodban megszületett benned. Amikor eljutsz oda, hogy csak mint hangról veszel tudomást róla, és nem kezeled abszolút igazságként, tudatossá kezdesz válni. Ezután megkérdezheted magadtól: "Igazat mond? Muszáj elhinnem? Engedjem, hogy akadályozzon vagy hogy ő irányítsa az életemet?"
  
  A negativitás felszíne alatt a kritikában gyakran van igazság, még ha mákszemnyi is, vagy egy érvényes pont. Tudasd a kritikussal, hogy ugyan tiszteletben tartod a nézőpontját, mégsem hagyod, hogy a bírálat vezéreljen.
  
  
  *
  
  Megnyugtatom
  belső
  kritikusomat.

  MÁRCIUS 30
  
  Az egészséges belső kritikus
  
  
  A belső kritikus alapvető feladata, hogy különbséget tegyen helyes és helytelen, jó és rossz között. Szükségünk van erre az értékítéletre. Csak úgy tudunk élni a társadalomban, ha világosan látjuk, viselkedésünk milyen következményeket von maga után, és ennek megfelelően cselekszünk. Egy egészséges, jól működő, belső kritikus részlegünk valami ilyesmit mondhat: "Jobban nézel ki ebben a ruhában, mint a másikban", vagy "Sokat javítana azon a beszéden, amelyet tegnap tartottál, ha a következőket mondanád". Más szóval, az egészséges kritikus alkotja agyunknak azt a részét, amely képes felismerni a jobb minőség lehetőségeit és módjait, de nem rendelkezik túlzott bíráskodó tulajdonságokkal. Ezzel a képességünkkel tanulni tudunk a tetteinkből és különbséget tudunk tenni a viselkedési formáink között, és ez a javunkat szolgálja.
  
  
  *
  
  Megtanulom észrevenni
  a különbségeket ahelyett,
  hogy kritizálnék.

  MÁRCIUS 31
  
  Fejleszd a pozitív hangot
  
  
  Ha már tudatában vagy belső kritikusodnak, kezdd el fejleszteni az ellentétes hangját. Ennek a hangnak nem kell elpusztítania a kritikust. Segíthet kiegyensúlyozni azt úgy, hogy támogatja és bátorítja. Ez lehet egy pozitív szülői hang, amely azt mondja: "Fantasztikus vagy! Nézd csak, máris mekkorát fejlődtél. Értékes, szeretetre méltó ember vagy." Megerősítésekkel is lehet fejleszteni a pozitív belső hangot, ami elhárítja a kritikusodtól érkező negatív üzeneteket. A megerősítések hatékonyak tudnak lenni, főképp, ha rendszeresen használod őket.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  támogatni és bátorítani
  magamat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.