Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  JÚLIUS 1
  
  A drog-krízis
  
  
  A társadalmunkban jelenlévő kábítószer-járvány a maszkulin és a feminin polaritás kulturális egyensúlyának hiányával hozható összefüggésbe. Férfias jellegű energiáink túlhangsúlyozása arra késztet bennünket, hogy állandóan produkáljunk valamit és hajszoljuk magunkat. Ez elnyomja a nőies energiánkat, amely inkább kreativitásunkat, az intuíciót és a lelkiséget helyezi előtérbe. Vannak olyan drogok, amelyek erősítik ezt a tendenciát; azt az illúziót keltik bennünk, hogy hatalommal rendelkezünk és irányítunk. Más kábítószerek kikapcsolják a lineáris bal agyféltekére jellemző energiákat, és helyettük a képi, spirituális, intuitív jobb agyfélteke energiáját hozzák működésbe. Természetesen mindezt fölöttébb destruktív módon teszik. Mindenesetre lehetővé teszik számunkra, hogy időről időre átlátogassunk pszichénk másik oldalára.
  
  Ha célunk az, hogy legyőzzük a drog-krízist, akkor meg kell találnunk azokat a kreatív és egészséges módszereket, amelyek segítségével támogatni tudjuk embertársainkat saját polaritásaik felfedezésében és balanszírozásában.
  
  
  *
  
  Megtalálom a férfias és a nőies energiáim
  kifejezésének egészséges módjait.

  JÚLIUS 2
  
  Mindannyiunknak vannak káros szenvedélyei
  
  
  Olyan társadalomban élünk, amely tele van káros szenvedéllyel, és szinte mindannyian hajlamosak vagyunk ilyen vagy olyan káros magatartásminta követésére. Lehet, hogy káros szenvedélyünk az evéssel vagy a drogfogyasztással kapcsolatos (ide értjük a cigarettát, a kávét és az édességeket is), de lehetnek a pénzköltéssel vagy a partnerkapcsolatokkal összefüggő káros magatartásformáink, vagy esetleg munkamániások vagyunk. Még a meditáció is káros szenvedélynek tekintendő sok ember esetében. Minden magatartásminta, amelyet azért erőltetünk magunkra, mert menekülni akarunk érzelmeink elől, és minden igazi érzelmet helyettesítő pótcselekvés könnyen káros szenvedéllyé válhat. A társadalom, amelyben élünk, nem tanított meg minket szükségleteink kielégítésének hatásos módjaira, sem a harmonikus életvitelre, ezért saját magunknak kell megbirkóznunk ezzel a feladattal.
  
  
  *
  
  Megtanulom kielégíteni
  szükségleteimet
  természetes és harmonikus módon.

  JÚLIUS 3
  
  A drogok meggátolják elemi éneink működését
  
  
  Az alkohol és néhány más drog meggátolja elemi éneink rendes működését. Átmenetileg visszatartják belső kritikusunkat is. Kiütik a nyeregből a noszogatót, a védelmezőt, a védelmező-irányítót, és lehetővé teszik, hogy személyiségünk megtagadott oldalai kerüljenek előtérbe, azaz személyiségünk emocionálisabb énei, a spontánabb, kifejezőbb, szexuálisabb és érzékibb energiáink - mindazokon a területeken, amelyeket az elemi én egyéb körülmények között háttérbe kényszerít.
  
  És persze, amikor a kábítószer hatása elmúlik, amikor az alkohol mámora elszáll a fejünkből, akkor visszatérnek elemi éneink, élen a belső kritikussal, és súlyosabban nehezednek ránk, mint valaha. Ördögi körbe kerülsz, mert másnap, amikor felébredsz, belső kritikusod halálra marcangol, és amilyen gyorsan csak lehet, megint harcképtelenné akarod tenni. Ha megszakítod az ördögi kört, megértheted a benned lejátszódó folyamatot és tudatosan dolgozhatsz saját belső egyensúlyod visszaállításán.
  
  
  *
  
  Megtanulom
  a háttérbe szorított éneim
  egészséges kifejezését.

  JÚLIUS 4
  
  A zsarnok és a lázadó
  
  
  Sok káros szenvedélynek hódoló ember túlzottan azonosul személyiségének lázadó oldalával. Ők a bennük lakozó zsarnok és lázadó közti konfliktus áldozatai. Míg a belső zsarnok állandóan előírja, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnunk, addig a belső lázadó azon van, hogy a szabályokkal homlokegyenest ellenkező dolgokat hajtson végre. Ha a belső lázadó uralkodik benned, nem vagy igazán szabad. Ez egy tudattalan "csakazértis" reakció, amely lehet kifejezetten romboló hatású is. A szabadságot tudatossággal tudjuk elérni - tudatosítsuk magunkban a belső zsarnok és a belső lázadó meglétét, és ne hagyjuk, hogy bármelyikük is hatalmába kerítsen. Mindketten jót akarnak a maguk módján, de egyikőjük sem tesz igazán jót veled. Itt az ideje, hogy véget vessünk hatalmaskodásaiknak és kikerüljünk karmaik közül.
  
  
  *
  
  Vannak személyiségemnek
  zsarnok és lázadó
  aspektusai?

  JÚLIUS 5
  
  A káros szenvedély nem más, mint szeretethiány
  
  
  A bennünk lévő gyermeknek vannak bizonyos alapvető szükségletei. Ilyen a szeretetigény, az érzelmi és a testi kontaktus és az önkifejezés. Ha ezeket a szükségleteket nem elégítettük ki teljes mértékben a gyermekkorban (mint ahogy erre a legritkább esetben van példa), különféle magatartásmintákat alakítunk ki, amelyekkel a bennünk lévő gyermeket kényeztetjük. Valójában ezek a rossz beidegződések tudat alatti, téves kísérletek: a bennünk lévő gyermekről próbálunk gondoskodni a segítségükkel. A gyermeket szeretnénk táplálni azzal, hogy alkoholt fogyasztunk, dohányzunk, gyógyszereket szedünk vagy túl sokat eszünk. Így próbáljuk tompítani fájdalmait. Vagy úgy akarjuk mások elismerését kivívni és ezáltal biztonságérzetre lelni, hogy agyondolgozzuk magunkat, vagy hogy másokról gondoskodunk.
  
  Persze eredményre ez a módszer sem vezet, mert nem elégíti ki a belső gyermek igazi szükségleteit, ráadásul hihetetlenül romboló hatású a testünkre és a lelkünkre nézve egyaránt. Eredményre az vezet, ha szakítunk káros magatartásmintáinkkal, szembenézünk belső gyermekünk tényleges igényeivel, és lépéseket teszünk ezek kielégítésére.
  
  
  *
  
  Élek-e valamilyen káros szenvedéllyel vagy magatartás-
  mintával, hogy kényeztethessem a bennem lévő
  gyermeket?

  JÚLIUS 6
  
  Nyújtsd ki a kezed és kérj segítséget
  
  
  A káros szenvedélyek leküzdésében az egyik legfontosabb lépés, hogy támogatást és segítséget kérjünk olyan emberektől, akik tényleg megértik problémánkat. Ezzel tulajdonképpen magunkat győzzük meg, hogy megérdemeljük a segítséget és a szeretetet. Sok, káros szenvedélyekkel küzdő ember hatékony támogatást kapott a Névtelen Alkoholista segélyszolgálattól, és más tizenkét lépcsős programoktól. Ezek a programok csoportokat szerveznek, s az emberek itt megkapják azt a támogatást, megértést, törődést, amelyet nem kaptak meg családjuktól, vagy amely valami miatt hiányzik életükből. Itt megteremtik a feltétel nélküli elfogadás atmoszféráját, amely teljesen ellentétes a belső kritikus hangjával.
  
  Mivel a legtöbb káros szenvedéllyel rendelkező emberben a belső kritikus nagyon erős, a csoportfoglalkozások segítségével elkezdik ellensúlyozni a belső kritikus hatását, és megtanulják önmaguk feltétel nélküli elfogadását és szeretetét.
  
  
  *
  
  Megtalálom
  azt a szeretetet és támogatást,
  amelyre szükségem van életemben.

  JÚLIUS 7
  
  Szükségünk van lelki kapcsolatra
  
  
  Az egyik ok, amiért a tizenkét lépcsős csoportfoglalkozások oly hatékonyak, az, hogy hozzásegítik a résztvevőket a közvetlen lelki kapcsolatok kialakításához, és így nem lesz szükségük arra, hogy kábítószert fogyasszanak és azzal érjék el ugyanazt a hatást, amelyet a lelki kapcsolat adhatna. Ezek a programok lehetőséget adnak az emberek számára, hogy megtapasztalják saját felsőbb erőiket. Végül is ezért nyúlnak kábítószerhez is.
  
  Mihelyt érzelmi támogatást kapunk más emberektől, és elkezdünk összekapcsolódni lelkünk belső lényegével, megteremtjük pszichológiai gyógyító munkánk alapját.
  
  
  *
  
  Kapcsolatban vagyok
  saját felsőbb erőmmel.

  JÚLIUS 8
  
  Hogyan viszonyulsz az evéshez?
  
  
  Az étel az egyik leggyakrabban használt szer a szeretet, az erő és a biztonságérzet pótlására. Több funkciót is betölt. Ha a benned lévő gyermek nem kap elég szeretetet és kényeztetést, a kárpótlás egyik módja az, hogy etetjük. Pedig a legfontosabb, amire szükségünk van, a szeretet, az érzelmi kapcsolat és/vagy az, hogy megengedjük magunknak átélni és kifejezésre juttatni érzelmeinket.
  
  
  *
  
  Szeretettel
  táplálom a bennem lévő gyermeket,
  nem pótszerekkel.

  JÚLIUS 9
  
  Az édesség a szeretetet pótolja
  
  
  Nagyon sok ember mindenféle édes finomsággal próbálja helyettesíteni a szeretetet. Ha édességet eszünk, ugyanazt az érzést éljük át, mint amikor szeretetet kapunk. A csokoládé különösen hatásos. Az édesség olyan kábítószer, amely a bennünk lévő gyermekben ideiglenes boldogságot idéz elő. Alkalmanként megérdemeljük, hogy egy kis csokoládéval kényeztessük magunkat, de ez nem helyettesítheti azt a szeretetet, amelyre belső gyermekünknek igazából szüksége van. Miként tudod másképp, egészségesebben kényeztetni belső gyermekedet, hogy érezze a szeretetedet és boldog legyen?
  
  
  *
  
  Megtalálom
  a bennem lévő gyermek kényeztetésének
  egészségesebb módjait.

  JÚLIUS 10
  
  A koffein kábítószer
  
  
  A koffein olyan kábítószer, amely hatására még jobban előtérbe kerülnek a maszkulin értékek, például a termelékenység és a racionális életszemlélet. A legtöbb ember reggel rögtön egy kávéval kezdi a napot, hogy ettől "beinduljon". Szó szerint ugrásra kész állapotba hozza a testét, hogy dolgozni, termelni tudjon. De azáltal, hogy mesterséges módon stimuláljuk magunkat, elveszítjük kapcsolatunkat testünk természetes életritmusával. Elveszítjük kapcsolatunkat testünkkel, s így elveszítjük kapcsolatunkat érzelmeinkkel is.
  
  Ha le akarsz mondani a koffeinről, próbálj meg visszatalálni tested természetes ritmusához és tempójához. Bízzál bennük.
  
  
  *
  
  Megtanulok bízni
  testem ritmusában.

  JÚLIUS 11
  
  Az evés helyettesítheti maszkulin energiáinkat
  
  
  Az evéssel és a súlyfölösleggel kapcsolatos probléma női és férfi energiáink egyensúlyának hiányára vezethető vissza. Ha túlsúlyban vannak a női energiáid, kicsit védtelennek és talajtalannak érzed magad. Hízással helyettesítjük a férfias energiákat, teltebb testtel próbáljuk a sebezhető kisgyermeket védelmezni, és biztos talajra találni a világban. Vagy azáltal, hogy megtagadod magadtól az élelmet, erősnek és parancsolónak képzeled magad. Ezeknek a problémáknak az egyik megoldása az, hogy elkezded kifejleszteni konstruktív maszkulin energiáidat, amelyekkel támogathatod magad, s amelyek segítségével biztos talajt érezhetsz a lábad alatt.
  
  
  *
  
  Engedem, hogy a maszkulin energiáim
  segítsenek engem
  az életben.

  JÚLIUS 12
  
  Tanulj meg határokat szabni
  
  
  Az evéssel és a testsúllyal kapcsolatos problémák nagyon sokszor a korlátokkal hozhatók összefüggésbe. Ha nem tudod, hogyan kell pontos határokat szabni, azáltal, hogy nemet tudsz mondani másoknak, vagy ha nem tudod, hogyan védd meg magad, hogyan tartsd távol magadtól az embereket, amikor erre van igényed, akkor a szó szoros értelmében a súlyfeleslegeddel mintegy kerítést emelsz magad köré. A súlyfelesleg az erő, a szilárdság és a biztos talaj érzetét kelti, a bőr alatti fölös hús- és zsírréteg pedig ténylegesen megvéd attól, hogy felvedd a kívülről jövő energiákat. A test így próbálja védelmezni a kisgyermeket, hiszen ő nagyon érzékeny - ráhangolódik mindenkinek az érzéseire, érzelmeire, és felveszi mások energiáit.
  
  Amikor nem igazán tudod, hogyan védd meg önmagad, akkor egyrészt azért nyúlsz étel után, hogy tápláld a benned lévő gyermeket, másrészt, hogy egy védelmi réteget teremts magad köré, hiszen így nagyobb biztonságban érezheted magad, és létezni tudsz a világban.
  
  
  *
  
  Határokat szabok, hogy védelmezzem
  a sebezhető kisgyermeket.

  JÚLIUS 13
  
  Az étel nem azonos az anyával
  
  
  A táplálkozással kapcsolatos problémák gyakran az anya vagy a gondoskodó, anyáskodó energia körül forognak. Meg kell tanulnunk anyáskodnunk önmagunk felett, ahelyett, hogy arra várjunk, hogy még mindig megkapjuk azt, amit régebben megkaptunk vagy szerettünk volna megkapni az anyánktól.
  
  Jó anyja lehetsz a benned lévő gyermeknek, ha szeretettel, megértéssel és támogatással veszed körül. Jó apja is lehetsz, ha védelmezed, bizonyos szabályokkal rendet viszel az életébe és támogatod. Függetlenül attól, hogy férfi vagy-e vagy nő, ki kell fejlesztened magadban a pozitív anyai és apai energiákat a benned lévő gyermek támogatására.
  
  
  *
  
  Jó apja és jó anyja
  vagyok
  a bennem lévő gyermeknek.

  JÚLIUS 14
  
  Teremts egyensúlyt a táplálék és az élvezet között
  
  
  Rengeteg szabályt és fogadalmat találunk ki magunknak arra vonatkozóan, hogy mit ehetünk és mit nem. Különböző fogyókúrákat tartunk, mindenféle étkezési alapelveket követünk, aztán fellázadunk ellenük. Ha tényleg jó szülője akarsz lenni a benned lévő gyermeknek, akkor olyan ételeket adjál neki, amelyek egyaránt táplálóak és élvezetesek. Találd meg az egyensúlyt a táplálék és az élvezet között: az ételek legyenek egyszerre egészségesek, laktatóak, de finomak is, és a belső gyermek szeresse őket.
  
  
  *
  
  Ízletes és tápláló
  ételeket
  eszem.

  JÚLIUS 15
  
  Fedezd fel, hogy a tested mit szeret enni
  
  
  A tested megmondja neked, mit kell enned, ha az étel már nem valamit helyettesítő pótszerként szerepel az életedben. Ekkor már tényleg elkezdhetsz odafigyelni a testedre, hogy megtudd, mit szeret és mit nem. A tested üzenetei teljesen egyértelműek. Ha az esetek nagy részében olyan ételeket eszel, amelyeket a tested szeret, és nem olyanokat, amelyekről te azt hiszed, hogy enned kellene, a tested viszonzásképpen egészséges, boldog és életerős lesz. Rá fogsz jönni, hogy a tested azt akarja, ami valóban jó neki.
  
  
  *
  
  Ma időt fordítok arra,
  hogy megfigyeljem,
  hogyan reagál a testem arra, amit eszem.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.